Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Any Toldrà 2012: relat d’una commemoració

Any Toldrà 2012Ara que ja estem al 2013 és un bon moment per fer balanç de tot el que ha suposat la celebració de l’Any Toldrà que, amb l’impuls de l’Associació Musical Eduard Toldrà i la col·laboració de diferents institucions culturals, ha suposat una oportunitat única per recuperar la figura de l’insigne músic vilanoví i apropar-se a la seva obra.

Aquest document no pretén fer una recopilació exhaustiva de tot el que s’ha generat entorn aquest esdeveniment, que ha estat molt i de molta qualitat, si no referenciar fonamentalment les activitats realitzades a l’entorn de Vilanova i la Geltrú i la seva comarca i recopilar també aquelles altres iniciatives dotades de valor afegit per la seva singularitat, qualitat, etc.

En aquest sentit ha estat molt rellevant la participació de la Xarxa de Biblioteques Municipals de VNG (l’Armand Cardona i la Joan Oliva) que ha realitzat les següents activitats i produccions pròpies al llarg del 2012:

• Del 31 de maig al 30 de juny i del 26 de novembre al 15 de desembre a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell l’exposició Eduard Toldrà, músic. Exposició que recorre amb una pinzellada ràpida la trajectòria artística d’Eduard Toldrà com a violinista, compositor, director i mestre.
• Del 31 de maig al 30 de juny a la Biblioteca Joan Oliva i Milà l’exposició Què llegia i en què s’inspirava Eduard Toldrà? Mostra algun dels poetes que va llegir i que a la vegada van donar lletra a les seves composicions més conegudes. Toldrà enamorat de la poesia sintetitzà en la seva música tota la bellesa lírica poètica d’autors contemporanis a ell com Joan Maragall, Josep Carner, Josep Maria de Sagarra, Joan-Salvat Papasseit, Tomàs Garcés, Manuel Bertran i Oriola, Clementina Arderiu o Trinitat Catasus, entre d’altres.
Ambdues en col·laboració amb la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
• Dissabte 2 de juny a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell i dissabte 9 de juny a la Joan Oliva hora del conte Eduard Toldrà, canta’m un conte a càrrec dels seus autors, David Puertas (text) i Laura Borràs (il·lustracions).

• Divendres 16 de novembre a les 19h a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell presentació de l’audiovisual El racó de Toldrà, a càrrec de Raimon Moreno de la Federació Catalana de Fotografia, la comissaria de l’Any Toldrà, Maria Lluïsa Muntada, i la regidora de cultura, Marijó Riba.
Aquest audiovisual es va poder veure a la Biblioteca entre el 16 de novembre i el 15 de desembre i presentava el recull d’imatges d’arxiu de Toldrà recopilades durant tota la celebració d’aquest Any.
També varen participar en aquesta activitat una trentena de músics, flautes travesseres i contrabaixos, de l’Escola Municipal de Música Mestre Montserrat, dirigits per Meritxell Carbonell, que varen tocar les següents peces:
– Minuet del quartet op.12. Anton Reicha
– Dels 4 vents (adaptació d’un dels sonets per a violí i piano) d’Eduard Toldrà
– Sardana (adaptació de la sardana per a flauta i piano) d’Eduard Toldrà

Igualment, sota l’impuls de les Biblioteques de VNG s’han elaborat els següents recursos:

Guia de lectura Eduard Toldrà que recull els documents existents a les dues biblioteques de la ciutat, Armand Cardona i Joan Oliva, i a l’especialitzada Víctor Balaguer al voltant d’aquest músic.

• ‘Playlist’ Eduard Toldrà: selecció al compte d’Spotify de les Biblioteques Municipals de VNG amb una selecció de les seves obres més rellevants.

A nivell de ciutat s’han fet tot un seguit d’activitats, amb la col·laboració d’institucions com l’Auditori Eduard Toldrà, l’Escola de Música Mestre Montserrat, el Foment Vilanoví, l’Agrupació Excursionista Talaia o la Penya Filatèlica, de les quals es pot veure el resum en el següent arxiu: Any Toldrà 2012

A destacar les següents:
• 19 de març: Presentació de la commemoració i del concert que va fer el Quartet Renaixement a Vilanova i la Geltrú el 1912, amb una xerrada sobre la relació d’Eduard Toldrà amb Vilanova i la Geltrú, a càrrec de David Puertas, músic i periodista a l’Orfeo Vilanoví i el Concert del Quixote Quartet al Foment vilanoví
• 31 de maig: Fragments de converses: Epistolari Toldrà-Clausells (1926-1935), a càrrec de Rosa Novell i Queco Novell a l’Auditori Eduard Toldrà
• 10 de juny: Toldrà, pare, mestre i amic, amb Narcisa Toldrà, Teodomira Arguedas, Maria Lluïsa Sánchez, Ferran Sala, Josep Poch, Adrià Sardó i Montserrat Martorell al Foment Vilanoví

• 11 d’octubre: La Singularitat de la música de Toldrà. Tertúlia a l’Auditori Eduard Toldrà on Cèsar Calmell i Francesc Cortés varen parlar sobre la singularitat de la música d’Eduard Toldrà. Amb la col·laboració dels professors de l’ECMM Daniel Gil i M. Josep Carbonell.
• 16/18 de novembre: Miralls. Toldrà-Falla-Milà, dos concerts a càrrec de la Camerata Eduard Toldrà, Edmon Colomer (director) i Albert Guinovart (piano)

També cal destacar la producció documental que s’ha realitzat entorn la figura d’Eduard Toldrà durant aquest any i el que ve a continuació n’és un exemple:

Eduard Toldrà, monogràfic aparegut al número 327 de la Revista musical catalana dedicat al músic i compositor de Vilanova i la Geltrú
Eduard Toldrà: el poeta de la música, per Mònica Pagès, al número 614 de la revista Serra d’or
Eduard Toldrà: el Noucentisme fet música I & II, per Xavier Chavarria, als números 621 i 622 de la revista Serra d’Or.

Eduard Toldrà: el so del noucentisme, per Joan Vives, al número 5 de la revista 440 Clàssica.
Evocació d’Eduard Toldrà: en el cinquantenari de la seva mort, el 31 de maig de 1962, de Manuel Capdevila i Font, al núm 277 de la Revista de Catalunya
• Publicació del llibre Sis figurins Sis per un giravolt de maig, a càrrec de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i la Fundació Xavier Nogués
• Publicació llibre-CD Eduard Toldrà. Impressions líriques, a càrrec del Centre Robert Gerhard
• Guia de lectura Eduard Toldrà: 1895 – 1962, realitzada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya reuneix una selecció de recursos que ofereixen les 358 biblioteques de Catalunya

Altres iniciatives entorn l’Any Toldrà:

Concerts dedicats a Eduard Toldrà dins el cicle Palau 100 al Palau de la Música Catalana
L’OBC i l’Ajuntament de Barcelona commemoren el 50è aniversari de la mort d’Eduard Toldrà amb una activitat al Saló de cent
1r Curs de direcció orquestral “Eduard Toldrà” a l’Auditori Municipal de Terrassa amb la Filharmònica de Cambra de Catalunya i el mestre Donato Renzetti com a professor convidat
Homenatge a Eduard Toldrà a Cantallops

Toldrà participatiu: concert coral d’homenatge a la figura d’Eduard Toldrà amb obres del mestre vilanoví i l’estrena de les adaptacions per a cor de cançons seves fetes per Jordi Domènech.
Tertúlia sobre Eduard Toldrà a Onda Cero Vilanova. Amb la participació de la comissària de l’Any Toldrà, Ma. Lluïsa Muntada, i el professor de violí de l’ECMM Daniel Gil.
Edició de dos segells en commemoració de l’Any Toldrà. Presentats el 15 de setembre a la seu de la Penya Filatèlica amb l’acompanyament de flautes de bec de Grau Professional de l’ECMM interpretant “Matinet” i “Cantarcillo” d’Eduard Toldrà.

Per saber-ne més:

Eduard Toldrà i Soler (1895-1962), de la col·lecció Retrats
Bloc sobre Eduard Toldrà

Per acabar us deixem amb el Concert-homenatge al mestre Toldrà que, en motiu de l’inici del curs 2012/2013, varen oferir els professors de l’Escola Conservatori de Música Mestre Montserrat:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari