Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Astèrix fa 50 anys

PortadaL’aniversari d’Astèrix i Obèlix- El llibre d’or serà el títol de l’últim àlbum de l’heroi gal que, amb motiu del seu 50è aniversari, el dibuixant Albert Uderzo i l’editorial Salvat publiquen avui al nostre país.

Les noves aventures d’Astèrix i del seu lleial amic Obèlix compleixen les noces d’or amb més bona forma que mai amb l’aparició en les llibreries de tot el món d’aquesta nova odissea. El nou àlbum està composat per 56 pàgines de dibuixos inèdits d’Albert Uderzo que il·lustren un text que René Goscinny mai havia publicat, en què es narren els preparatius per l’especial aniversari al famós poblat de la Gàl·lia.

L’Astèrix i Obèlix s’obliden que és el dia del seu aniversari i se’n van a caçar al bosc. Al seu poblet, els habitants s’afanyen a preparar una festa a la qual han invitat els personatges principals que Astèrix i Obèlix han conegut en les seves aventures al llarg de l’imperi romà i més enllà. Tots faran l’impossible per estar presents en la cita, inclosos Juli Cèsar i Cleopatra.

Albert Uderzo i René Goscinny

Signat per Albert Uderzo i René Goscinny, el llibre conté una carta d’Anne, la filla de Goscinny, a Astèrix i es tanca amb un agraïment del personatge a Uderzo per no haver-los “deixat morir” i per fer que Goscinny, mort el 1977, “segueixi viu a través d’aquestes pàgines”.

A la seva carta, la filla de Goscinny li diu a Astèrix que tenen un deute comú amb Uderzo perquè va fer, de manera unilateral, que l’obra del seu pare seguís endavant.

Aquesta carta és una mena de resposta a tota la polèmica generada el passat 2008 per la filla de l’Albert Uderzo, que va demandar el seu pare per vendre les seves accions de l’editorial Albert René al grup Hachette Lagardère. Ella va denunciar que, amb aquesta venda l’Uderzo donava permís a l’editorial per continuar les aventures del petit gal un cop ell hagués mort, cosa que va prometre a en Goscinny que mai passaria.

A França, aquest aniversari serà celebrat amb una exposició dels guions i dibuixos originals al Museu Cluny, un espectacle musical, un segell i muntatges humorístics en diversos punts de la ciutat de París.

Més informació:

Pàgina oficial d’Astèrix

4 Comentaris fins ara

 1. Mariam i Marien Dimarts 17 de Novembre de 2009 - 10:59 h

  Hola som la Mariam i la Marien i ens agrada molt l’Astérix i l’Obelix i ens em llegit dos llibres seus i ens agraden molt,tambe em vist pelicules seves en catala per la televisio

 2. Enhac Adira Dilluns 2 de Novembre de 2009 - 16:42 h

  Enhorabona pel nou club de lectura de còmics! Espero que la iniciativa vagi endavant i es consolidi.

  Molta sort!

 3. Esther Diumenge 1 de Novembre de 2009 - 12:30 h

  Doncs, sí, visquin les aventures dels nostres meravellosos Astèrix i Obelix.
  Aquests còmics són unes de les meves lectures preferides quan jo era petita.
  L’autor era una persona genial i que sabia tenir bocabadats nens i nenes, petits i grans!
  I dic grans perquè quan un és petit se li escapen alguns detallets com per exemple agafant una de les vinyetes de la “Tzitiana” on es veu a Obelix a la reraguarda fotre hòsties a tot déu, i un dels soldats del davant que diu “s’haurà de tocar l’olifant”.
  I és que olifant ens remunta a “La chanson de Roland” en aquest cas concret no, perquè es tracta d’una paraula i broma anacrònica en el text però de ben segur que el nostre autor haurà gaudit d’aquesta gesta en les seves lectures.

 4. Bea Dissabte 31 d'Octubre de 2009 - 10:43 h

  Me n’oblidava…a vestíbul de la Biblioteca podeu trobar tots els àlbums de l’Astèrix i també vídeos i dvd amb les seves aventures!

Deixa un comentari