Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Dia dels Drets de l’Infant

Ja han passat més de dues dècades des que, el 20 de novembre de 1989, els drets dels nens fossin ratificats per 192 països del món.
Fa més de 50 anys (1959) es va signar la Declaració Universal dels Drets del l’Infant.

En aquest moment la infància va deixar de ser considerada objecte de protecció per passar a ser subjecte de ple dret.

Vilanova i la Geltrú ha estat la seu, dissabte 17 de novembre, de la trobada que han realitzat els esplais catalans associats a la federació
d’Esplais Catalans.

Enguany han arribat  a Vilanova i la Geltrú, uns 150 nens i nenes d’esplais de fora de la ciutat, que juntament amb els infants dels esplais vilanovins han celebrat el , sent els protagonistes d’una manifestació pel centre de la ciutat per donar a conèixer i reivindicar els drets dels infants que ha finalitzat a la plaça de la Vila.

A banda d’aquesta celebració, aquests dies de novembre a les ludoteques, espai de lleure i conciliació, espais d’acció i espais joves s’estan  fent activitats i jocs relacionats amb els drets dels infants.

Els infants tenen drets per la mateixa raó que els adults: per poder viure i créixer com a persones, i per a infant entenem tot ésser humà des del seu naixement fins als divuit anys.

Els drets dels Infants més elementals són el dret a la no discriminació, dret a l’interès prioritari de l’infant , dret a la vida i dret al punt de vista de l’infant.

A més, els drets civils i polítics es basen en el dret a un nom, a una nacionalitat i a una identitat, a la llibertat d’expressió, a tenir accés a la informació, a la llibertat d’opinió, de consciencia i de religió, a la intimitat i a ser protegit de tortures i d’un tracte degradant.

Finalment, en quant als drets socials, econòmics i culturals, els infants tenen drets a respectar els drets i deures dels pares, dret a l’atenció quotidiana apropiada, dret  a la salut i al benestar, i dret a l’educació, a l’esbarjo i a la participació d’activitats culturals.

Però la celebració no pot ser total, perquè la Declaració Universal dels Drets de l’Infant, tot i ser el que major nombre d’adhesions ha rebut en la història de la Humanitat (el van ratificar tots els països excepte Somàlia i els Estats Units), és incomplert sistemàticament a tot el món.

Són massa els governs i els adults que obliden les obligacions que van adquirir respecte a la infància.

I el suport que els nens reben és, en molts llocs, paper mullat.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari