Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Patti Smith, la poetessa del punk rock, visita Barcelona

El proper dilluns 19 de novembre, la cantant, poetessa i artista visual nord-americana Patti Smith inaugurarà la catorzena edició del Festival del Mil·leni. La seva visita al nostre país coincideix amb la publicació de la seva col·lecció de poemes El mar de coral (Lumen).

Patti Smith va néixer a la ciutat de Chicago l’any 1946. Filla d’una cambrera i un obrer, va passar la seva infància a Nova Jersey. Els seus pares eren testimonis de Jehovà i va rebre una forta educació religiosa. Poc després de graduar-se a l’Institut, l’any 1967, es va traslladar a Nova York. Allà va conèixer al fotògraf Robert Mapplethorpe amb qui va iniciar una relació romàntica marcada per la pobresa i els dubtes d’en Robert sobre la seva pròpia sexualitat. Les fotografies de Mapplethorpe van il·lustrar tots els àlbums de Patti Smith i van continuar sent amics fins la mort de l’artista l’any 1989.

Durant aquells primers anys a la ciutat, Smith es dedicà a escriure poesia i fer performances artísitiques al mateix temps que començava a col·laborar com a lletrista o cantant amb diversos grups fins que va formar la seva pròpia banda, The Patti Smith Group. L’any 1975 van enregistrar el seu primer àlbum l’any, Horses. Aquest àlbum va reescriure les regles relatives a els estrelles de pop femení i va proporcionar un full de ruta per a una gran varietat de cantants posteriors com ara Chrissie Hynde, Courtney Love o Liz Phair.

  • Versió en directe del seu hit “Gloria”, composat per Van Morrison, en el que la cantant ofereix una de les millors línees d’obertura de la historia del rock (Jesus died for somebody’s sins, but not mine…)

Smith, es va convertir en un referent de l’escena punk al mateix temps que apropava als seus seguidors les narracions dels poetes beat de Sant Francisco o dels romàntics francesos, creant un so veritablement únic que influiria en grups com Talking Heads o R.E.M.

Durant els anys ’70 van publicar tres àlbums més, amb cançons que han passat a la història del rock com “Because the night”, co-escrita junta amb Bruce Springsteen.

Durant els anys ’80 va baixar la seva activitat, es va casar amb en Fred ‘Sonic’ Smith, guitarrista del grup MC5, van tenir dos fills i es van traslladar a viure als afores de Detroit. Fred, va morir l’any 1994 d’un atac de cor. La mort de la seva parella va coincidir amb la mort del seu germà Todd i el teclista del seu primer grup, Richard Sohl. Totes aquestes pèrdues la van fer repensar la seva vida i va decidir tornar a viure a Nova York amb els seus fills.

A finals dels ’90 va reprendre la seva activitat musical, enregistrant nous àlbums, on cal destacar el colpidor Trampin’ (2004), dedicat a la memòria de la seva mare. Ha publicat diversos llibres de poemes i la primera part de la seva autobiografia Éramos unos niños (Lumen, 2010), amb la qual va guanyar el prestigiós National Book Award a la millor obra de no ficció. L’any 2007 va ser inclosa al Saló de la Fama del Rock i l’any 2008 es va estrenar un documental sobre la seva vida, Patti Smith: Dream of a Life dirigit per l’Steven Seabring.

Al concert, Smith presentarà el seu darrer àlbum Banga (Columbia/Sony 2012). L’àlbum ha estat produït per la pròpia Patti Smith amb l’ajuda dels seus músics habituals i amb la col·laboració de músics com Tom Verlaine (Television), Jack Petruzzelli i els propis fills de l’artista, Jackson i Jesse Paris. El disc està ple de poesia i els temes inclouen reflexions sobre la crisi mediambiental, el domini de l’art com el major regal de l’home a la divinitat, homenatges, elegies, i cançons d’amor. És un disc de rock però també hi ha cançons de caire més pop com la balada “This is the Girl” (dedicada a Amy Whinehouse) i l’elegant vals “Maria” (dedicada a Maria Schneider).

A continuació teniu una selecció dels millors temes d’aquesta artista tan creativa:

Us deixem amb un actuació en directe al show de David Letterman:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari