Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Dedication’ de Zomby

Dedication és el treball que consolida l’emergent carrera d’aquest jove i enigmàtic productor britànic que respon al sobrenom de Zomby i que s’ha convertit en un dels grans exponents de la música electrònica des que el va publicar l’any 2011.

Dedication

Zomby va iniciar la seva trajectòria el 2007, amb el single Memories, i posteriorment va Zombypublicar els seus primers EP amb el prestigiós segell Hyperdub, icona de la música dubstep. El seu primer treball es va publicar el 2008 sota el títol Where Were U in ’92? i representa un homenatge a l’escena rave filtrat pel jungle i el dubstep. Aquell any Zomby, junt amb altres productors com Darkstar, Ikonika, Starkey, Rustie o FLying Lotus, va liderar el que es pot entendre com una evolució del dubstep, batejat com wonky, que es caracteritza per “passar de la primacia dels greus del dubstep a l’interès per omplir de moviment la zona del mig”, en paraules de l’especialista Martin Clark.
Aquesta evolució el va portar a signar el 2011 amb la casa indie 4AD, on ha publicat els seus darrers discs.

Black Orchid by Zomby on Grooveshark

Poc donat a trepitjar els escenaris amb actuacions en directe, la mort del seu pare va marcar clarament l’estil i el to d’aquest Dedication. Aquesta pèrdua ha tintat l’àlbum i el canvi en relació als seus primers sons és radical: adéu als gruixuts beats i al ritme químic i hola a l’obscuritat, el minimalisme i la introspecció. El negre de la portada domina el disc que ve marcat per unes tenebres (que es visualitzen en temes com Witch hunt, Black orchid, Things fall apart, Lucifer o Devil lay here) que només sembla voler il·luminar amb la cançó que tenca l’àlbum, Mozaik.

Things Fall Apart by Zomby on Grooveshark

A Devil Lay Here by Zomby on Grooveshark

Mozaik by Zomby on Grooveshark

La música es genera en fragments curts –l’àlbum no supera els 35 minuts- i una de les excepcions és el tema Natalia’s song, un dels moments musicals a retenir del passat any 2011. En paraules del crític Juan Cervera a la revista Rock de lux, Dedication és “un monument de ritmes esquàlids i sintetitzadors eteris, transmet una estranya i abdicativa fascinació.[…] Viver de textures profundes, inventiu a les sanefes melòdiques, seductor i malsà, Dedication és una majestuosa escultura sonora que postula –amb James Blake, amb Balam Acab- a àlbum electrònic de l’any”.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari