Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Recomanacions als llimoners II: ‘Las ciegas hormigas’ de Ramiro Pinilla

Continuem amb les recomanacions literàries que han fet alguns dels nostres usuaris per aquest estiu.

Terrassa dels llimoners

Nekane recomana: Las ciegas hormigas de Ramiro Pinilla.

PortadaRecomana els llibres de Ramiro Pinilla per la manera que té d’escriure. Utilitza un llenguatge que sembla senzill i que a la vegada és molt precís.

Una gran temporal a la costa cantàbrica llença contra els penya-segats de Getxo un vaixell anglès, que la seva càrrega de carbó s’escampa. De nit, tot el poble acut, a recollir aquell or negre que les onades porten.

Sabas Jáuregui és conscient de que no pot deixar passar l’oportunitat, i en mig de la tempesta, arrossega als seus fill Fermín, Cosme, Bruno i Ismael, i als seu cunyat Pedro, a buscar un bon lloc al penya-segat per on pujar el carbó que tant necessiten a la cuina de casa.

Quan a mitjanit la tragèdia fa la seva aparició, només la tenacitat de Sabas, el seu aplom davant les adversitats, la seva severitat, aconsegueix empènyer a tots ells.

Tampoc us podeu perdre La higuera del mateix autor.

Ramiro PinillaRamiro Pinilla (Bilbao, 1923) es va donar a conèixer en els anys seixanta amb novel·les com Las ciegas hormigas (1961), guanyadora del Premi Nadal i del Premi de la Crítica, o Si, finalista del Planeta l‘any 1971. Però després d’aquest començament tan reeixit, Pinilla va decidir publicar només en petites editorials durant més de trenta anys.

La publicació l’any 2004 de Verdes valles, colinas rojas, una excepcional trilogia composada per La tierra convulsa, Los cuerpos desnudos i Las cenizas de hierro –Premio Euskadi, Premi Nacional de la Crítica i Premi Nacional de Narrativa– va retornar a Pinilla a la palestra i va descobrir a molts que es tractava d’un dels grans escriptors contemporanis.

Podeu trobar aquestes, i altres obres d’en Ramiro Pinilla al catàleg de les Biblioteques de Vilanova.

Us deixem amb un monogràfic sobre l’autor emès a la televisió basca.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari