Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Biophilia: sons minimalistes de la mà de Björk

Presentació Biophilia

Entre les novetats musicals que presentem durant aquesta setmana destaca el darrer treball editat per l’artista islandesa Björk que es titula Biophilia. Es tracta d’un disc més en l’òrbita dels seus exercicis més experimentals, com són Medúlla (2004) i Volta (2007), que en la línia dels més ‘poperos’, i per molts enyorats, Debut (1993), Homogenic (1997) o Vespertine (2001).

BiophiliaBiophilia representa un gran esforç de producció, amb abundància d’enginys tecnològics, participació de col·laboradors de mig món (com Damian Taylor, 16bit, El Guincho, Matthew Herbert,…), instruments inventats, patrons rítmics inimaginables i milers d’hores d’estudi. Han estat més de 50 les persones que, entre programadors, enginyers i músics, han col·laborat en aquest projecte que s’ha desenvolupat sota el concepte de cèl·lules que es relacionen com un virus, en paral·lel a aplicacions digitals que busquen relacionar als escoltants amb la música i el desenvolupament d’instruments personalitzats, com ara el gravity harp, sharpsicord o el gemeleste.

Biophilia no es tant un disc a l’ús com un exercici multimèdia d’art i assaig ple de concepte, en el que les aplicacions per iPhone/iPad, els vídeos o el desenvolupament de nous instruments semblen tan o més importants que les pròpies cançons.

Per aquí li han arribat la majoria de crítiques, que lamenten la manca de ritmes i melodies que apropin la seva música a aquell pop global que la va catapultar a la fama i la va omplir de seguidors incondicionals a finals del passat segle, limitant-se a atendre tot el que està més lligat amb la tecnologia. Aquesta polèmica que l’envolta darrerament l’ha acompanyat en la presentació a Espanya de Biophilia que va realitzar a Santiago de Compostela la passada setmana i que tan bé reflecteix la següent notícia: Björk encandila a sus devotos pero no convence a los escépticos y curiosos

Concert de Björk a Santiago de Compostela

Tot i això, resulta molt recomanable aproximar-se a aquest Biophilia per tal de seguir l’evolució d’aquesta original artista multimèdia que va renunciar fa temps a ser una mes dins el panorama musical actual. A les Biblioteques Municipals podeu trobar gran part de la seva discografia i documents relacionats amb Björk:

– Debut (1993)
– Homogenic (1997)
– Vespertine (2001)
– Medúlla (2004)
– Volta (2007)

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari