Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Eduard Toldrà: el so del noucentisme

Any Toldrà (logo)Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 7 d’abril de 1895 – Barcelona, 31 de maig de 1962) ha estat una de les figures més importants de la música catalana de la primera meitat del segle XX.

Compositor i violinista, va desenvolupar la seva carrera arreu d’Europa sense perdre mai la predilecció que sentia per Catalunya, on ocupava el càrrec de director titular de l’Orquestra Municipal de Barcelona.

Eduard Todrà en concert

Enguany se celebra el 50è aniversari de la seva mort i per aquest motiu al llarg del 2012 se celebra l’Any Toldrà, realitzant-se la presentació oficial aquest 31 de maig a l’Auditori. La programació s’adreça al gran públic amb la finalitat de donar a conèixer aquest music il·lustre nascut a Vilanova i la Geltrú i té per objectiu aconseguir que la societat catalana, i els vilanovins en particular, sentin com a pròpia aquesta figura cabdal de la cultura catalana al llarg del segle XX.

Aquesta idea ve expressada per les paraules de la regidora de Cultura, Marijó Riba, quan diu que “l’Any Toldrà té per objectiu divulgar la persona i l’obra d’Eduard Toldrà, compositor i intèrpret que va néixer a la nostra ciutat el 7 d’abril de 1895, i fer-lo present durant tot l’any a la seva ciutat natal mitjançant la programació d’actes diversos”.

Maria Lluïsa Muntada, soprano i estudiosa de la figura d’Eduard Toldrà, és la comissaria d’aquesta commemoració. Sota la seva direcció s’han organitzat diverses activitats que estan obertes a les institucions culturals de tots els àmbits i als centres educatius de la ciutat; una programació que es mourà entorn a dos eixos principals: Eduard Toldrà l’home i Eduard Toldrà l’artista.

En aquest sentit la participació de les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú és prou destacada amb la programació de les següents activitats:

– L’exposició Què llegia i en què s’inspirava Eduard Toldrà a la Biblioteca Joan Oliva entre el 31 de maig i el 30 de juny. Toldrà, enamorat de la poesia, sintetitzà en la seva música tota la bellesa lírica poètica d’autors contemporanis a ell com Joan Maragall, Eduard Toldrà (hora del conte)Josep Carner, Josep Maria de Sagarra, Joan-Salvat Papasseit, Tomàs Garcès, Manuel Bertran i Oriola, Clementina Arderiu o Trinitat Catasus, entre d’altres.

– L’exposició Eduard Toldrà, músic a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell entre el 31 de maig i el 30 de juny. Aquesta mostra recorre amb una pinzellada ràpida la trajectòria artística d’Eduard Toldrà com a violinista, compositor, director i mestre.

– L’hora del conte Eduard Toldrà, canta’m un conte que es farà a totes les Biblioteques de la ciutat: a la Cardona Torrandell el 2 de juny a les 12h., a la Joan Oliva el 9 de juny a les 12h. i a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer el 30 de juny a les 12h.

Tot això es complementarà amb la publicació d’una Guia de lectura que inclou els documents que totes tres Biblioteques disposen sobre la figura d’Eduard Toldrà i la seva obra.

Guia de lectura sobre Eduard Toldrà

View more documents from Vilanova Geltrú Geltrú

També s’ha editat una “Playlist” a l’Spotify de les Biblioteques Municipals amb una selecció de les seves obres més rellevants:

Per saber-ne més:
– Eduard Toldrà i Soler (1895 – 1962): Retrat
– Eduard Toldrà, músic

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari