Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ciutats de llibre: Istanbul

Capcelera

En aquesta ocasió el cicle Ciautats de llibre mira cap l’Est, concretament per la ciutat fronterera per excel·lència, Istambul, a mig camí entre Orient i Occident, bressol de civilitzacions.

Comentarem el llibre Habladles de batallas, de reyes y elefantes de Mathias Enard i la pel·lícula Contra la pared de Fatih Akin.

Habladles de batallas, de reyes y de elefantesHabladles de batallas, de reyes y elefantes de Mathias Enard.

Aquesta novel·la ens parla d’un viatge (fictici) fet per Miquel Àngel Buonarotti a Constantinoble, l’actual Istanbul, l’any 1506. L’artista decideix acceptar la invitació del sultà Beyazid que li proposa realitzar un pont sobre l’anomenada Banya d’Or, cosa que li farà desafiar el poder i la còlera d’en Juli II, un Papa guerrer i mal pagador a qui li estava fent la tomba a Roma.

Mathias EnardAquesta obra, íntimament lligada a la història, és un retrat d’un artista durant el seu moment de màxim esplendor i, també, una reflexió sobre l’art de crear.

Mathias Enard (Niort, 1972) Després de cursar estudis d’àrab i persa i passar llargs períodes a Orient Mitjà, s’estableix a Barcelona l’any 2000, on participa activament en diverses revistes culturals. Va exercir com a professor d’àrab a la Universitat Autònoma de Barcelona i és autor d’altres novel·les.

Contra la paredContra la pared de Fatih Akin.

Aquesta pel·lícula ens explica la història d’en Cahit, 40 anys, quan es desperta a un hospital psiquiàtric després d’un intent de suïcidi. Mira de tornar a començar, però la seva ànima turmentada l’empeny a ofegar el seu dolor en l’alcohol i les drogues. Aleshores coneix la Sibel, bonica, jove i turc-alemanya (com ell), que desesperada per escapar de la presó de la seva conservadora família, pacta un matrimoni de conveniència amb en Cahit.

El que havia de suposar un tràmit és converteix en alguna cosa més per en Cahit, que veu com la Sibel gaudeix de la seva llibertat. Aquest nou sentiment li dona forces per seguir endavant i aviat, la Sibel descobreix que també s’estima en Cahit.  Però ja és tard i la tragèdia plana sobre els seus caps. En Cahit entra a presó i la Sibel fuig a Turquia.

Fatih AkinFatih Akin (Hamburg, 1973) és fill de pares turcs. Director i guionista va cursar estudis a l’Escola d’Art abans de rodar el seu primer curt. L’any 1997, va rodar el seu primer llargmetratge, amb gran èxit de crítica i públic. Contra la pared (2003) va guanyar l’Os d’or a la Berlinale.

Aquesta novel·la i aquesta pel·lícula ens presenten una Istanbul completament diferent, però que no perd mai el seu esperit. D’una banda Enard es transporta a la Constantinoble del segle XVI desde la visió d’un estranger, un home culte del Renaixment.

En canvi, en Fatih Akin ens mostra l’Istanbul actual mitjançant personatges que no també s’hi senten com estrangers, doncs, malgrat el seu origen turc són alemanys i viuen entre dos mons sense pertànyer realment a cap d’ells.

En tots dos casos la ciutat és un lloc de fugida per als personatges protagonistes. Miquel Àngel fuig d’un Papa i la Sibil fuig de la seva opressora família i dels sentiments que en Cahit desperta en ella.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari