Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora

Simone de BeauvoirEl proper divendres 2 de març, a les 19h, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell ofereix la conferència Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora, a càrrec de la llicenciada en Filosofia Eugènia Expósito i coorganitzada per l’Associació de dones La Frontissa.

Aquesta xerrada ens aproparà a una de les intel·lectuals més destacades del passat segle (París, 1908 – 1986), que va ser pensadora cabdal del moviment existencialista junt amb Jean-Paul Sartre i Albert Camus i que, des dels principis del anys 70, es va involucrar plenament amb el Moviment d’Alliberació de les Dones de França.

Simone de Beauvoir i Jean-Paul SartreEl seu llibre més conegut, El segon sexe, que es va publicar per primera vegada al 1949, és una anàlisi exhaustiva dels mecanismes de la dominació dels homes sobre les dones, on desmunta el mite que la condició femenina és inferior a la masculina. El llibre fa un repàs de la història de les dones des de l’antic Egipte fins a l’època contemporània per arribar a la conclusió que la inferioritat de les dones és un fet innegable, però no pas perquè elles siguin inferiors als homes en essència, sinó perquè les seves condicions de vida han estat apartades al llarg de la història de l’espai públic, de la creació i del pensament, i això es reflecteix en l’art, la literatura, la religió i fins i tot la ciència; en conclusió ho atribueix a un fet cultural no biològic.  També denuncia que s’ha utilitzat per reduir les dones a aquest paper secundari, el seu rol exclusiu com a mares i esposes.

L’autora també va escriure novel·les, relats, assaigs filosòfics i, especialment, memòries, diaris íntims i correspondència privada que algunes persones consideren la millor faceta de l’escriptora.
A banda de El segon sexe altres llibres destacats són La dona trencada (1968) tres relats que presentes dones en crisi pel seu pas de la joventut a la maduresa, viscut com a fracàs, La invitada (1943) una crítica de l’amor romàntic en el qual creuen moltes dones i que representa per l’autora una trampa per algunes que sacrifiquen la seva autonomia com a individus, Els mandarins (1954) un retrat sobre concessions dels grans intel·lectuals contemporanis i Les belles imatges (1966) una crítica de la societat de consum on presenta una visió força negativa de les relacions entre mare i filla.

Exposició Simone de BeauvoirDes del dia 21 de febrer, i fins el 10 de març, la biblioteca Armand Cardona Torrandell acull l’exposició Simone de Beauvoir, feminista i escriptora, produïda per l’Institut Català de les Dones.
Filòsofa i escriptora, Simone de Beauvoir ha estat una de les intel·lectuals més visibles i influents del segle XX i amb aquesta exposició es proposa un trajecte per la vida i l’obra d’una dona que, amb el seu enfrontament a les convencions dominants del seu temps, va provocar debats apassionants que encara avui generen reflexions i polèmiques.

Tot això s’acompanya al vestíbul de la Biblioteca amb una petita mostra dels diferents documents que l’Armand Cardona Torrandell tenia a la seva Biblioteca Personal i els quals s’exposen a la vitrina de l’entrada.

En el següent enllaç podeu consultar els documents que les biblioteques Joan Oliva i Armand Cardona disposen de Simone de Beauvoir.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari