Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Animals molt humans

Qui ha dit que un llop i una ovella no podrien ser amics? I una guineu i una gallina? Heu vist mai un corb que s’assembli a una mallerenga ? I una cursa de tortugues que mai arriben a la meta? Tot això i molt més… a continuació:

La Ratoliva ens ha regalat, en aquesta segona trobada del Club de lectures compartides en veu alta, un munt de llibres on els protagonistes són uns animals, de vegades, molt humans.

Endevinalles

Aquest munt de llibres estaven amagats dins d’una capsa que ella mateixa ens havia deixat sota el catàleg de la sala infantil, però trobar-la no ha estat fàcil, abans hem hagut  d’esbrinar un enigma i per resoldre’l hem utilitzat un fantàstic llibre d’endevinalles d’animals, escrit en lletra lligada i de pal: Animals de la A a la Z…

Obrir el regal i descobrir tot aquest munt de llibres, ha estat un moment fantàstic però llegir-los en veu alta i parlar-ne, encara més:

L’ovelleta que va venir a soparL’ovelleta que va venir a sopar / Steve Smallman i Joeelle Dreidemy (il.)

Hi havia una vegada un llop que estava  tip de menjar sopa de verdures per sopar, de sobte, va rebre la inesperada visita d’una ovelleta. El llop afamat i enllepolit, en veure-la, li venien saliveres només de pensar que el que tenia davant dels seus nassos es podia convertir en el seu menjar preferit, un bon estofat de carn. Per això la va convidar a passar, però de seguida van començar a succeir una sèrie d’esdeveniments que van desvetllar-li un munt de tendresa…

Les il·lustracions reflecteixen la tendresa i el to humorístic que se’n desprèn de la relació entre l’ ovelleta i el llop.

LolaLola / Houdebine Loufane

La Lola és una gallina que està enamorada, la resta de gallines del galliner li tenen enveja perquè el gall només té ulls per a ella, però això no la fa feliç,  està trista i amoïnada perquè el seu cor pertany a una altra mena d’animal. Les seves companyes en comptes d’ajudar-la es burlen d’ella i l’empenyen a fugir del galliner i a endinsar-se al bosc. La Lola té por, però ella és valenta i decideix continuar bosc endins amb el seu propòsit,  cada cop és més lluny, més fosc  i… de sobte, un guillot o una guineu…

Loufane, que és l’autora del text i la il·lustració captivarà a petits i a grans en aquest àlbum  que destaca per la senzillesa de la història, el sentit de l’humor que desprenen els dibuixos i sobretot pel sorprenent i tendre desenllaç.

Conte recomanat per a treballar temes com l’amistat, la igualtat de gènere, l’enamorament i sobretot per exemplificar que les aparences enganyen i que en les relacions personals les grans diferències en comptes de separar-nos ens poden atreure i fer sentir més  a prop. Fins als 6 anys.

Nens del Club de lectures Compartides

A tots els nens del club, el que més els ha sorprès en aquest conte també ha estat el desenllaç i el fet de que s’enamoressin animals de dos espècies diferents. Alguns nens del club no s’esperaven trobar un llop tant “bona persona” i per això els ha sobtat molt el desenllaç.

Àlbum molt recomanable per a treballar valors com l’amistat i la convivència, tan a casa com a l’aula. Fins als 6 anys.

Contes animalsContes animals / Gianni Rodari; il·lustrat per Anna Laura Cantone

Rodari i Cantone, fan tàndem en aquest recull de contes curts, directes i divertits, on els animals són els protagonistes: una tortuga ciclista, guineus fotògrafes, cavalls ensinistrats, etc que a banda de divertir-nos ens fan reflexionar sobre els paral·lelismes amb el comportament humà. Cantone l’ha il·lustrat amb el seu particular estil, desenfadat i irònic, un estil que, de ben segur, us arrencarà més d’un somriure. Fins als 7 anys.

Durant la segona sessió hem llegit i ens ha agradat molt el conte de “La cursa de les tortugues”, el qual ens ha recordat a l’actitud d’alguns nens, no tots, eh? quan ens prometen que faran o deixaran de fer alguna cosa, i al cap de dos minuts ni se’n recorden.

CorbCorb / Leo  Timmers

L’autor i il·lustrador belga, amb aquest àlbum  ens explica la història d’un corb que vol semblar el que no és per tal d’obtenir l’amistat d’altres ocells, que se’l miren atemorits en veure que és negre com el carbó i molt gros; ni una taqueta de color se li pot veure a les seves plomes.

Per això Corb decideix assemblar-se a ells i es pinta de molts colors, però intenta apropar-s’hi, tots els ocells…
La il·lustració, que acompanya molt bé el text  és senzilla, clara i molt divertida.

Àlbum recomanat per parlar sobre el tema de l’acceptació d’un mateix, de la diferència, i de l’amistat, tan a casa com a classe. Fins als 6 anys.

A la capsa tampoc hi podien faltar les faules.

Les faules són breus narracions populars presents en la tradició oral de molts pobles i en les literatures escrites més antigues.

Principalment, els seus protagonistes són animals que actuen com a éssers racionals i  ens donen lliçons sobre la naturalesa de l’home. La tradició d’aquest gènere literari a occident arrenca amb Isop (IV a.C.), però aquesta manera d’explicar històries la trobem també a altres cultures d’orient, com la hindú (amb el Panyxatântra,  escrit amb sànscrit,  que  va arribar a Europa a través  d’una versió arabitzada amb el títol de Calila i Dimna.
La Ratoliva, ha pensat que no ens podien faltar les faules i per això ens ha regalat aquests dos reculls:

Faules explicades als infantsFaules explicades als infants / [versió per a infants de Les Faules de Samaniego] per Rosa Navarro Durán ; amb il·lustracions de Francesc Rovira

Recull de les faules més populars de Samaniego adaptades al català en una edició de Rosa Navarro, per a nens de 6 a 10 anys. Samaniego (1781, 1784) les escrivia en vers i molta gent les recitava de memòria.

D’aquest recull hem llegit la faula de “La papallona i el cargol”. Veient la resposta que li dona aquest últim a la que havia segut companya de jardí, ens hem adonat que la vanitat només ens fa babaus; tots som iguals i tots mereixem que ens respectin. De 6 a 9 anys.

El llibre de les faulesEl Llibre de les faules / Albert Jané [adaptació] ; il·lustracions Emilio Urberuaga

Recull de 64 faules de clàssics com Isop, Fedre, Ramon Llull, etc. seleccionades i adaptades al català per Albert Jané, el qual les ha escollides, més pel seu interès narratiu que per la vessant moralitzant que se’n desprèn de la lectura.

Jané utilitza un llenguatge senzill  però sense perdre riquesa lèxica i expressiva, per això es un llibre recomanable tant per nens a partir de 6 anys com per adults.

Llegint “L’assemblea de les rates” i “L’ase i el bou”,  hem aprés que abans de donar un consell a algú hem de pensar-ne i valorar les conseqüències. Això mateix també van aprendre les rates de l’assemblea i l’ase, que es creia més llest que el bou.

Els bestiaris de Lola Casas tampoc van faltar a la capsa.

La Ratoliva ens ha sorprés amb aquests llibres de poesies i endevinalles de Lola Casas que els nens i nenes del club han llegit, uns quants bocins, en veu alta: el Jan, el Pau, el Roure, la Martina, l’Aina, el Marçal, entre d’altres.

animalades-de-paper.jpgAnimalades de paper / Lola Casas i Pere Cabaret.

Un llibre original i atrevit, del Cep i la Nansa edicions, que combina la poesia i les endevinalles sobre animals amb les fotografies de nois i noies d’un taller de dansa i teatre, que els representen amb el moviment del seus cossos i paper d’embalar.

La idea d’aquest projecte ha estat de Pere Cabaret i les fotografies són d’Esther López, amb la col·laboració d’Estudis de Teatre BCN i els nois i noies de l’Aula de Música i Teatre de Sant Feliu de Llobregat.  A partir de 6 anys.

Aquí podreu veure el vídeo de presentació del llibre. Conté alguns dibuixos amb les indicacions per a fer-vos els complements de cada animal:

Tenint en compte que el carnaval ens queda a la vora, preneu-ne nota!

Bestiari: poemes i cançonsBestiari: poesies i cançons + CD

Un altre llibre, no tant nou com l’anterior, però també interessant, que combina l’engrescadora poesia de Lola Casas amb la música d’Àngel Valverde i els dibuixos de Sergio Mora. Només obrir-lo, descobrireu unes cuques de llum juganeres, mosques que ho tasten tot, rucs carregats de paciència i altres animals molt propers.

En la gravació del  CD  que acompanya el llibre van participar actors i actrius com Nina, Jordi Bosc i Joan Crosas, i intèrprets com Manu Guix i Dàmaris Gelabert, entre d’altres. No va ser estrany que la Ratoliva escollís aquesta cançó sobre ratolins que varem escoltar al final de la trobada i que està per llepar-se’n els bigotis. A partir de 5 anys.

Ratolins by Joan Croses on Grooveshark

Això és tot el que vam poder compartir: paraules, imatges i música on els animals són els protagonistes, però… què i com llegeixen ells abans d’anar a dormir? La resposta la trobareu en aquest magnífic àlbum il·lustrat que ens ha arribat aquest mes a la biblioteca.

Què llegeixen els animals…

Per acabar, us recomanem un llibre d’endevinalles visuals amb el que us entretindreu una estona: ¿Dónde están los animalitos?Portada

A la Ratoliva li va passar per alt i per això no va incloure’l al regal de la segona trobada, però paga la pena mirar-se’l amb atenció fins a trobar uns animalets que passen força desapercebuts: un paó real presumit, un pollet despistat, una marieta, un mussol i molts més.

Meu, meu… sabíeu que la Ratoliva comparteix la biblioteca amb un gat molt trempat?, és el Gat de la Cardona, un gat que també viu immers en un munt d’històries, imatges i músiques de tots colors . Pensant amb ell, us recomanem aquesta cançó del disc  Ballem amb les Tres bessones…

11 Un gat trempat by Les Tres Bessones on Grooveshark

I si us han quedat ganes de llegir més contes sobre animals, a la sala infantil en trobareu disponibles molts més que estaran exposats durant uns quants dies, així com algunes de les valoracions  dels contes que hem llegit en aquesta segona trobada, fetes pels nens i nenes del club.

Bona lectura i fins el proper 17 de març a les 17:30h!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari