Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


40 anys de El Padrino

Mario PuzoEl dia 2 de juliol farà 10 anys que va morir Mario Puzo, autor de la novel·la El Padrino que popularitzà Francis Ford Coppola amb la seva trilogía cinematogràfica sobre els Corleone. 

El Padrino va ser publicada l’any 1969 i es va mantenir 67 setmanes seguides a la primera posició dels best-sellers als Estats Units. S’han venut més de 21 milions d’exemplars. Per commemorar el 40è aniversari de la publicació de la novel·la, Ediciones B pública un llibre d’en Puzo anterior a El Padrino i inèdit al nostre país.  

Seis tumbas en Munich és una història de venjança que beu de la novel·la negra clàssica nord-americPortadaana. El protagonista és en Mike Rogan, un brillant desxifrador de codis secrets nord-americà que es capturat l’any 1945 per la Gestapo al costat de la seva dona francesa, embarassada de cinc mesos. Tots dos són interrogats i torturats a Munic per set botxins. Ella mor; a ell el donen per mort però sobreviu per venjar-se dels seus set assassins.

Podeu llegir el primer capítol del llibre aquí. 

Puzo no va ser un escriptor gaire prolífic però cal destacar que després de l’èxit, tant literari com cinematogràfic de El padrino va publicar altres llibres com El siciliano (1984), El último Don (1996), Omertà (1999) i una novel·la sobre la família Borgia, que podem considerar com el primer clan mafiós de la història d’Itàlia. 

Les històries de mafiosos, tant reals com de ficció, sempre ens resulten atractives. És per això que avui dia llibres com Gomorra de Roberto Saviano, han tingut un gran èxit. Aquest llibre també ha estat traslladat al cinema per en Matteo Garrone tot i que no donen una imatge tan romàntica de la “famiglia” mafiosa com ho feia en Puzo, però es cert que els temps han canviat. 

La màfia ha estat una font inesgotable de material per al cinema des dels seus inicis però la saga cinematogràfica de El Padrino va marcar un camí que han seguit altres realitzadors com Martin Scorsese a Uno de los Nuestros o Infiltrados, Sam Mendes amb Camino a Perdición, els Germans Coen a Muerte entre las flores o més recentment, David Cronenberg amb Promesas del Este.   

Mafiosos 

La màfia també ha saltat al món de la televisió amb sèries com Els Soprano. 

Per acabar, recordar-vos que podeu trobar la majoria dels llibres i de les pel·lícules esmentades en aquesta notícia a la biblioteca. Us deixem amb la primera escena de la primera part de El Padrino.

1 Comentari fins ara

  1. Anònim Dimecres 1 de Juliol de 2009 - 12:24 h

    Sort en tenim els cinèfils de que existeixi aquest gènere, pq si no l’hauríem d’inventar (només cal veure els títols que formen part, “la creme de la creme”).

    Només afegir que, per aquells que els hi agradi l’estil Mario Puzzo, és recomanable la lectura del llibre “Els Borja: la primera gran família del crim” que, com el seu propi nom indica, continua tractant el tema mafiós però en aquest cas amb el marc de les intrigues medievals; distret.

Deixa un comentari