Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Centenari Joan Maragall 2010-2011

Any Maragall 2010-2011L’Any Maragall que ha commemorat la doble efemèride del 150 aniversari del naixement de Joan Maragall i Gorina (1860-1911) i el centenari de la seva mort, avui dia 20 de desembre, ha propiciat l’encavallament d’activitats a diversos llocs de Catalunya.

Hom ha pogut participar en el ja passat cicle de conferències sobre la vida i obra d’aquest autor a l’Ateneu Barcelonès, en l’espectacle Maragall a casa a la Biblioteca de Catalunya i en varis concerts, sobretot durant aquest mes, com el de Maragall a la Cantata de Nadal de la Camerata de Sant Cugat del Vallés, entre d’altres.

Durant el cicle de concerts d’obertura de l’Auditori de Vilanova i la Geltrú l’Orquestra de Cambra del Garraf es va sumar al centenari Joan Maragall en l’homenatge que feia al músic vilanoví Eduard Toldrà ja que es va escollir una de les seves obres més representatives, el quartet per arcs Vistes al mar inspirat en poemes de Maragall i que va ser precedida per la lectura d’aquests.

Joan MaragallAhir es va clausurar l’Any Maragall en un acte oficial a l’Auditori del Palau de la Generalitat i avui a la 61a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, se li retrà un homenatge.

Qui vulgui encara està a temps d’assistir a una des les dues exposicions que són vigents una a la Biblioteca de Catalunya, Maragall, el terrer espiritual, fins el 14 de gener, i l’altra Joan Maragall. El poeta extasiat que és itinerant per la Xarxa de Biblioteques de Catalunya (aquí es pot consultar les dates d’itinerància de l’exposició). A més a més, a la biblioteca Armand Cardona Torrandell trobareu una selecció del fons dedicada a seva l’obra.

Joan Maragall - DibuixJoan Maragall i Gorina (1890-1911) poeta de “paraula viva” i periodista d’opinió, ciutadà culte de la Barcelona del tombant de segle XIX-XX, va traduir Goethe, Nietzche i Novalis. Va escriure entre la tradició romàntica de la Renaixença i els noucentistes de la Mancomunitat. Modern per la manera de reflexionar sobre el llenguatge i pel seu rerefons filosòfic i religiós. Entre l'”adéu Espanya” i l’iberisme, la seva influència és sempre vigent a Catalunya de forma més o menys visible.
La seva obra poètica, força coneguda, és relativament breu en comparació amb la producció en prosa, amb més de 450 textos, entre articles, assaigs, discursos, semblances biogràfiques, pròlegs… i la seva correspondència és extensíssima.

Per saber-ne més:
Web de l’Any Maragall 2010-2011
Publicacions sobre Joan Maragall
Guia de lectura Joan Maragall publicada per les biblioteques públiques de Catalunya
Biografia de Joan Maragall

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari