Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


H.G.Wells

H.G.WellsHerbert George Wells, més conegut com H.G.Wells va néixer el 21 de setembre de 1866 al comtat de Kent, al Regne Unit i morí a Londres l’any 1946.

D’origen humil, començà a estudiar comerç però quan el seu pare patí un accident que el va incapacitar per treballar, en Herbert i els seus germans van haver de començar a fer d’aprenents de diversos oficis.

L’any 1883, però va poder reprendre els estudis i l’any 1884 guanyà una beca per estudiar Biologia al Royal College of Science de Londres on finalment es llicencià en Zoologia.

Va treballar un temps com a professor però va contreure tuberculosi i va poder deixar-ho tot per dedicar-se a la seva verdadera passió, l’escriptura.

Va escriure més de cent obres, algunes de caire polític, influenciades per les seves profundes conviccions socialistes.

Però H.G.Wells ha passat a la història de la literatura per les seves novel•les de ciència ficció de les quals podem destacar-ne vàries.

La màquina del tempsLa màquina del temps (1895). A finals del del segle XIX un científic aconsegueix crear una màquina que permet viatjar físicament pel temps.

El científic viatja al futur esperant trobar una societat avançada i el que troba és una societat en decadència on hi habiten dos races, els Eloi, criatures hedonistes que viuen atemorides pels Morlock, uns éssers foscos i perillosos que habiten el subsòl.

En aquesta novel·la Wells ens parla de la lluita de classes amb una metàfora futurista.

L’illa del doctor MoreauL’illa del Dr. Moreau (1896). Un naufrag arriba a una illa solitària del Pacífic, on un estrany doctor es dedica a experimentar amb animals, amb l’objectiu de convertir-los en humans i, d’aquesta manera, millorar l’espècie.

El resultat, no obstant això, són uns monstres horribles que planegen revoltar-se de forma imminent contra el seu creador.

Amb aquesta història, Wells, ens parla de la idea de societat i comunitat i també ens vol advertir dels perills de voler jugar a ser Déu i canviar les lleis de la naturalesa.

L’home invisibleL’home invisible (1897). La història comença mab l’arribada a un poble rural del Sud d’Anglaterra d’un misteriós home vesteix amb un gruixut abric llarg i guants, amb la cara completament coberta per benes, grans ulleres i un barret d’ala ampla.

El foraster és extremadament solitari i exigeix romandre tot sol, utilitzant la majoria del seu temps a la seva habitació treballant amb aparells de laboratori i substàncies químiques, atrevint-se a sortir només de nit.

En aquesta novel·la, Wells ens vol parlar dels límits ètics de la ciència i l’obligació del científic d’actuar de forma ética més enllà del poder que li atorguen els seus descobriments.

La guerra dels monsLa guerra dels mons (1898). En aquesta novel•la trobem la primera descripció a la literatura d’una invasió alienígena a la Terra. El llibre ha tingut una notable influència sobre les posteriors i nombroses versions d’aquesta mateixa idea i se n’han fet  moltes adaptacions a diferents mitjans.

Entre aquestes, podem destacar la versió radiofònica que Orson Welles feu l’any 1938, que imitant el format d’un noticiari, aconseguí que molta gent cregués que realment la Terra estava sent envaïda pels extraterrestres.

Podeu escoltar aquí la recreació feta per RNE 3 al Teatre Mira de Pozuelo de Alarcón el 30 d’octubre de 2008 per commemorar els 70 anys de la retransmissió original.

Moltes de les novel•les de Wells han estat adaptades al cinema. Us deixem amb el tràiler de la versió de La màquina del temps realitzada al 1960 per George Pal.

El Club de lectura per a nois i noies de la Biblioteca Armand Cardona es reunirà per comentar aquests llibres el dissabte 19 de novembre a les 17 h. Us esperem!!!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari