Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Estem d’aniversari: Per Molts Anys Club Super3!!!

El febrer del 1991, fa 29 anys, feia la seva primera emissió el Club Super3, el canal de televisió que ha marcat la infantesa de milers de catalans de moltes generacions, especialment aquells nascuts als anys 90 i a la primera dècada dels 2000.

Resultado de imagen de club super3

Els pares del programa infantil van ser Joan Sibina i Anna Ribas que, el 1989, van començar a preparar el projecte, per emetre’l el 1990. El Club tenia com a finalitat principal incentivar els infants a sortir de casa, gaudir d’activitats de lleure i no quedar-se enganxats a casa veient la TV. Cal destacar també que el club sempre ha tingut una vocació de sensibilització social.

Resultado de imagen de joan sibina

El Club Super3 va suposar un trencament del tipus de programació infantil de principis dels anys noranta, ja que va saber comunicar-se amb els nens amb el seu llenguatge sense tractar-los des d’un punt de vista paternalista. La clau de l’èxit no va ser només dirigir-se als nens d’una manera intel·ligent, fent-los protagonistes, sinó treballant també conceptes com ara la imaginació, la cultura de l’esforç, la solidaritat, fomentar hàbits de lectura, a més de proposar activitats culturals i lúdiques arreu del país, fent territori i proximitat.

Resultado de imagen de tomatic petri

L’objectiu era i és oferir continguts que agradin als infants i que generin confiança entre els pares i aquest és el gran valor del canal i en aquest sentit es treballa perquè totes les sèries i programes siguin de qualitat i adequats per a les diferents etapes de maduració dels nens.

Resultado de imagen de tomatic

Joan Sibina és arquitecte i dirigeix el seu propi estudi, però a principis dels 90 era el director d’art de TV i en aquella època pràcticament cap nen mirava TV3. Segons el mateix Sibina, “ens van dir: “ Si aconseguiu 5.000 nens, serà la bomba”. A la primera setmana ja es van rebre 80.000 cartes!

Un dels objectius era la normalització i d’aquí va venir que el Petri anés posant petri a tot arreu , fent embarbussaments i els nens s’hi enganxaven. Un dels altres aspectes importants fou que molt guions anaven adreçats als nois i per això calia buscar una paraula que valgués per a tothom: “súpers” va ser la paraula escollida.

Avui, la proximitat és un altre eix que s’ha potenciat gràcies a l’eclosió de les noves tecnologies. En relació amb les xarxes socials, el Club Super3 no té pàgina oficial al Facebook perquè no la consideren adequada per als nens.

Resultado de imagen de club super3

Totes aquestes característiques arrelen amb la idea associativa d’un club, amb una vocació de sensibilització social, lligat amb el sentiment de pertinença de l’espectador.

El Super3 o Club Super3 conforma un univers infantil format per un canal de televisió, la revista Súpers!, la Festa dels Súpers, des de l’any 1996, i el club que té un milió i mig de socis, que a través del carnet s’ofereix la possibilitat als infants de dur a terme moltes activitats de forma gratuïta.

Resultado de imagen de mic supper 3

Des d’aleshores molts personatges han passat pel Club Super3. Recodreu els noms de Nets, Bibiana, Petri, Noti-Pres, Tomàtic, Megazero, Buff, Lila, Pau, Pati Pla, Roc i Fluski, entre d’altres?

I si bé els Pinguins de Madagascar o Espies de veritat són algunes de les sèries que més èxit tenen, el clàssics mai fallen i Tom i Jerry s’ha convertit en una descoberta per als nens del segle XXI. A més, dins de les sèries d’animació us n’anomenem algunes que avui encara són plenament vigents, com ara Doraemon, Doctor Slump, El Detectiu Conan, Les Tres Bessones, Els Barrufets, Inuyasha, Sakura, Lucky Luke, Sailor Moon i l’Abella Maia, entre d’altres.

Passeu per la sala infantil de la Biblioteca i sentiu-vos Súpers!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari