Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Mercaderes del espacio

La passada setmana vam tenir lloc la trobada del club de lectura de Ciència Ficció, per comentar el llibre L’home demolit de l’escriptor nord-americà Alfred Bester.home demolit

La primera trobada de l’any va ser per comentar un llibre dens, profund i amb moltes capes, escrit en l’any 1952 i que representa una fita dins de la literatura de ciència ficció.

Va ser el primer premi Hugo, va ser el primer que va abordar el tema de la telequinèsia d’una manera profunda i va inventar el nom amb el que es coneixeria posteriorment als telepàtics a la ciència ficció, els esper. Va voler jugar amb les avantguardes, introduint diferents tipografies, jugant amb elles per crear imatges dins de la narració. I també va inspirar, 20 anys més tard, a les generacions de l’Cyberpunk.

Aquest llibre, sota l’aparença d’una novel·la policíaca, ens introdueix en diverses capes de la ment humana.

Des del primer moment sabem que es produirà un crim, i coneixem a l’assassí. El llibre ens explica les tortuositats mentals que utilitza per poder dur a terme el seu crim.

Quan l’assassinat ja s’ha produït apareix l’investigador, un individu que és capaç de llegir la ment de l’assassí i saber qui és. S’estableix una persecució, però aquesta no ho és la típica, tota vegada que es tracta d’una persecució mental.

Durant la narració apareixen grans temes com l’eugenèsia, el desig de matar el pare, el govern de les grans corporacions, etc., i de tots aquests temes i molts més hem parlat, ja sabeu cap a l’infinit i més enllà.

 

Per a la propera trobada el grup prepara la novel·la:

Els mercaders de l’espai

mercaderes del espacioA mitjans dels anys cinquanta del passat segle, aquests dos autors van imaginar un món en què les grans empreses comercials ostenten el poder més absolut que es pugui imaginar; en el qual el sistema econòmic ha fagocitat el sistema polític, i en el qual els Senyors del Comerç controlen les vides de tots i cadascun dels habitants de la planeta.

La Terra està regida per una espècie de supracapitalisme mancat de qualsevol escrúpol legal o moral, per al qual només compta el benefici pur i dur. Les identitats nacionals ja no tenen raó de ser, ja que el que compta és la lleialtat a l’empresa per a la qual es treballa.

És aquesta una societat globalitzada, en què impera el consumisme més desaforat, convenientment promogut per les poderoses multinacionals, i en el qual es rendeix culte a el déu Vendes i a la deessa Publicitat.

Mitchell Courtenay, el millor publicista de la Societat Schoken, és l’encarregat d’elaborar la campanya publicitària per al Projecte Venus. Però, després d’una bruta maniobra dels seus competidors, es veurà relegat als més baixos nivells de la societat, des d’on haurà d’ascendir de nou per recuperar la posició que li ha estat arrabassada. Durant el dur viatge, establirà contacte amb els «consistas», una facció rebel de anticonsumistes acusats de terrorisme i sabotatge.

No és merament un món on l’home de la publicitat és el rei; combina a més el luxe i la misèria, aparells fantàstics costat de la falta de combustible, tota classe de begudes i gomes de mastegar, i una extrema escassetat de proteïnes.

En aquest aspecte recorda a una observació de George Orwell sobre els luxes, en camí de convertir-se en menys cars i fàcils d’obtenir que els articles de primera necessitat.

L’autor: Frederik PohlFrederik Pohl

Pohl (Nova York, 26 de novembre de 1919 – Illinois, 2 de setembre de 2013) va ser un escriptor i editor nord-americà de ciència ficció. La seva carrera dins de el gènere es va estendre durant més de 75 anys i va abastar tot tipus d’activitats: escriptor, editor de llibres, revistes i col·leccions, agent literari, crític, però sobretot va ser reconegut com un destacat aficionat i promotor de la ciència ficció.

Fill d’un comerciant, va passar l’infància vivint en llocs tan dispars com Texas, Califòrnia, Nou Mèxic o la zona del Canal de Panamà. Amb set anys s’establí a Brooklyn, a Nova York. Allà va estudiar en el Brooklyn Technical High School, però va abandonar els estudis als 17 anys. Des de petit  fou un lector compulsiu de literatura popular, sobretot de ciència ficció, i va escriure des dels onze anys en fanzines que ell mateix organitzava i distribuïa per Nova York.

Fundador del mític grup The Futurians al costat de Isaac Asimov, C. M. Kornbluth, Damon Knight i James Blish, va presidir l’Associació d’Escriptors de Ciència Ficció Nord-americans entre 1974 i 1976.

Junt a C.M. Kornbluth va escriure el clàssic Mercaderes del espacio, un distopia que plantejava un món dominat per les agències de publicitat.

Va posseir el rècord d’haver rebut tres premis Hugo i el mateix nombre Nebula. Va escriure més d’un centenar d’obres; entre les seves novel·les en solitari destaquen Pórtico, El mundo al final del tiempo i Homo Plus.

L´autor: C. M. KornbluthKornbluth

Cyril M. Kornbluth (Nova York, 1923 – 1958) va iniciar la seva carrera literària als quinze anys, publicant nombrosos relats en revistes i fanzines sota els més diversos pseudònims.

Va servir a l’exèrcit americà a Europa durant la Segona Guerra Mundial, i a la seva fi va completar els estudis a la Universitat de Chicago. Va ser membre de el grup Futurians i va col·laborar en diverses revistes de ciència ficció sent també agent literari i editor.

Va ser autor de relats curts i novel·les dins el gènere de la ciència ficció especulativa. Les seves obres, en moltes ocasions, tenen una mirada crítica i satírica vers el consumisme, i es caracteritzen per tenir uns personatges ben definits i bons diàlegs. Les seves principals obres, són fruit de la col·laboració amb el també escriptor de ciència ficció, Frederik Pohl, destacant Mercaders de l’espai i Recerca estel·lar. Va morir d’un atac a el cor en 1958.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari