Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


75è aniversari de la mort de Federico García Lorca

Federico García LorcaAquest mes d’agost farà 75 anys de la mort de Federico García Lorca, executat després de la sublevació militar de la Guerra Civil espanyola.
 
Sembla ser que els ambaixadors de Colòmbia i Mèxic, en previsió de què el poeta pogués patir un atemptat degut a la seva posició com a funcionari de la República, li van oferir l’exili, però Lorca va refusar les ofertes i va marxar a la seva casa de Granada a passar l’estiu. Políticament, mai es fa afiliar a cap partit i mai va discriminar o es va distanciar dels seus amics per qüestions polítiques.Lorca llegint en un homenatge a Maria Teresa León i Rafael Alberti el febrer del 1936

El 16 d’agost del 1936 va ser detingut a lasa del seu amic poeta Luís Rosales a causa d’una denúncia anònima. L’ordre d’execució la va donar el governador civil de Granada, José Valdés Guzmán, qui va ordenar a Ramón Ruíz Alonso la detenció de Lorca.

Els germans LorcaLa matinada del 18 d’agost, en el camí que va de Víznar a Alfacar, a la província de Granada, Federico García Lorca va ser afusellat, segurament per qüestions territorials (alguns terratinents molt conservadors tenien rancúnia al pare de Lorca perquè era un terratinent progressista), però també per la seva afinitat amb el Front Popular i per ser obertament homosexual. I el seu cos va ser enterrat en una fossa anònima en algun lloc d’aquells indrets.Vista del Parc Federico García Lorca a Alfacar (Granada)

L’any 2009, amb la Llei per a la Recuperació de la Memòria Històrica, es decideix obrir la fossa on suposadament descansaven les restes del poeta. Però no s’hi van trobar.

Poeta, dramaturg i prosista espanyol adscrit a la Generació del 27, és el poeta de més influència i popularitat de la literatura espanyola del segle passat, i com a dramaturg, se’l considera un dels puntals del teatre espanyol del segle XX, juntament amb Valle-Inclán i Buero Vallejo.

La vida i la mort de Lorca són temes que s’han tractat sovint en la literatura, i alguns exemples són:
Granada en 1936 y el asesinato de Federico García Lorca
Buñuel, Lorca, Gaudí: el enigma sin fin
Lorca : el último paseo : claves para entender el asesinato del poeta
Vida, pasión y muerte de Federico García Lorca : 1898-1936

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari