Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Antonio Machado, el poeta senzill i intimista.

A finals de febrer fa 80 anys que Antonio Machado moria a l’exili, i des d’aquí el volem recordar com a poeta insigne que és.

Nasqué a Sevilla, el 1875 però la seva família es traslladà a Madrid quan ell tenia vuit anys. Estudià a la Institución Libre de Enseñanza. Al 1899 fa un viatge a París i aquet fet li permet posar-se en contacte amb el món literari i cultural de la capital francesa i allà conegué intel·lectuals del moment, coma ara Rubén Darío.

Resultat d'imatges de antonio machadoMés tard es trasllada a Sòria per exercir de professor de llegua francesa, on coneix qui serà el seu gran amor, Leonor Izquierdo. El paisatge sorià serà el que inspira en gran part la seva obre Soledades, galerías y otros poemas, on mostra un subjectivisme i intimitat desbordant. La tristesa per la mort de la seva esposa el fa instal·lar a Segòvia i finalment torna a Madrid.

La seva altra gran obra és Campos de Castilla, del 1912, i es centra en una pla més realista de l’entorn on els paisatges són descrits amb precessió i la decadència castellana del moment és comparada amb un passat històric molt més gloriós barrejat amb ironies, estils populars i reflexions filosòfiques o existencials.

Poeta per excel·lència, dramaturg ocasional i assagista empedreït, membre de la Generació del 98, volcà la seva sensibilitat més íntima en un conjunt d’obres que plasmaren la mentalitat espanyola de l’època.

En l’evolució poètica d’Antonio Machado destaquen tres aspectes: l’entorn intel·lectual dels primers anys, marcat primer per la figura del seu pare, estudiós del folklore andalús, i després per l’esperit de la Institución Libre de Enseñanza; la influència de les seves lectures filosòfiques, entre les que destaquen les de Bergson i Unamuno; i finalment la seva reflexió sobre l’Espanya del seu temps.

Quan esclata la Guerra Civil, al 1936, Antonio Machado es posicionà rotundament a favor de la República i des de Madrid dedicà amplis textos a la defensa d’Espanya i dels valors més progressistes de la societat. Davant de l’avançament de les tropes franquistes es trasllada cap a València i des d’allà cap a la frontera francesa l’any 1939. La seva mare i ell s’estableixen a Cotlliure, on moriria poc després.

Consulteu clicant aquí, els documents d’aquest autor que tenim disponibles a les Biblioteques.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari