Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


FiMPTeca Session VI– Peret & Sabor de Gràcia

fimpt4.jpgLa rumba catalana protagonista de la sisena FIMPTeca a la Cardona:
 

PERET
Cròniques inconfusibles

Diumenge 17
20.00h
Plaça de la Vila

 

Joan Garriga, cantant de la Troba Kung-fú, afirma amb rotunditat que la rumba és per ballar. És una definició esplèndida per a l’obra creada pel rei de la rumba, Peret, àlies de Pere Pubill Calaf, un cronista que ha arribat a la gent.

Racons per perdre-s’hi en lletres que deambulen per la nostra memòria feble. Peret és un dels grans protagonistes de la música d’arrel a l’Estat espanyol de tot el segle XX i del que portem del XXI. Va enregistrar les primeres cançons fa cinquanta anys, sense saber que estava creant un nou gènere musical: la rumba catalana. Peret i la rumba van donar la volta al món i ara –amb temes mítics com “Lágrima” o “Borriquito como tú”- forma part de la memòria col·lectiva de Catalunya i de la música llatina. Pare de l’inconfusible ventilador, la seva síntesi de mambo, rock i flamenc, el va convertir en una figura absolutament popular.
Després d’uns anys a la reserva, el 2007 va publicar el treball Que levante el dedo, i ha estat reivindicat per generacions ben joves alhora que el seu públic de sempre l’ha retrobat. El 2010 va rebre de mans del Govern de l’Estat la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts .

peret.jpgPeret participa per primer cop al Festival de Vilanova i la Geltrú.

www.peret.es

Discografia recent:
De los cobardes nunca se ha escrito nada – 2009
Que levante el dedo – 2007
Rey de la Rumba – 2001
Sus grabaciones en Discophon – 1998
Jesús de Nazaret – 1996
Que disparen flores – 1995
 

SABOR DE GRÀCIA: 20 X GATO
Miols morenos

Dissabte 16
01.00h
Plaça de la Vila

 

Sabor de Gràcia és un dels grups més destacats de la rumba catalana, una forma musical popular d’arrels gitanes que neix a mitjans dels anys cinquanta del segle XX fruit de la confluència de dues tradicions: la flamenca i l’afrocubana. Arriben al FiMPT amb l’ homenatge a Gato Pérez, coincidint amb el 20è aniversari de la mort d’aquest gran artista d’origen argentí establert a Catalunya i pare musical de la banda que presentem. Temes tan emblemàtics com “Gitanitos y Morenos”, “Barca Cielo y Ola”, “La Corba del Morrot”, “La Rumba de Barcelona”, “Todos los gatos son pardos” o “El Ventilador”, formen part del patrimoni musical i cultural català.sabordegracia.jpg

Sabor de Gràcia participa per primer cop al Festival de Vilanova i la Geltrú.

www.sabordegracia.com

Discografia:
4 canciones de hambre y esperanza – 2009
La cançó amb rumba -2006
El Mundo baila – 2004
Tots els colors – 1996

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari