Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Josep M Espinàs: El teu nom és Olga

Resultat d'imatges de josep m espinàsJosep Maria Espinàs, nascut a Barcelona l’any 1927, és un escriptor polifacètic que compta amb un públic ampli i fidel. La seva creació literària, amb una vuitantena de llibres publicats, abasta des de la novel·la, la crònica de viatges, passant per les obres d’interès cívic, els llibres reportatge, els volums de memòries i el gruix ingent d’articles periodístics publicats durant més de 20 anys als diaris Avui i El Periódico.

En ple franquisme és un dels impulsors del moviment de la Nova Cançó, i un dels fundadors dels Setze Jutges. A partir de 1990 comença a publicar la seva Obra Completa a La Campana Editorial, segell del qual és cofundador. Té obra traduïda a l’alemany, l’anglès, el castellà, l’èuscar, l’hebreu, l’italià, el japonès, el neerlandès, el portuguès i el txec.

La seva trajectòria ha estat amplament guardonada, amb premis com el Joanot Martorell (1953) per la seva primera novel·la Com ganivets o flames (1954), el Víctor Català (1958) per Variétés (1959), el Premi Nacional de Cultura (1995) en la modalitat de periodisme escrit, o el Lletra d’Or (2006) pel llibre de viatges A peu per Mallorca (2005). L’any 2002, als seus 75 anys, rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, en reconeixement a la seva trajectòria.

Al llibre El teu nom és Olga va mostrar la relació amb la seva filla, afectada de síndrome de Down. Ho va fer des del respecte i la necessitat de reafirmar la identitat de l’Olga. Però també des de l’interès d’un pare que vol entrar, lluny de les etiquetes, al món de la filla. Per explorar-lo pam a pam i estimar-ne cada racó. 17 cartes que l’escriptor va dedicar a la més gran dels seus tres fills. La relació amb el seu pare era ser molt especial ja que compartien la mateixa passió per la música i el sentit de l’humor. L’Olga ha mort aquest mes de febrer, als 64 anys.

Aquest llibre neix d’una experiència vital. I si s’ha convertit en un clàssic és perquè l’autor hi aporta unes reflexions sobre la condició humana que no tenen caducitat i ho fa amb sensibilitat profunda, gens sentimental, que és capaç d’harmonitzar l’afecte amb la lucidesa i la serenitat. I amb el llenguatge tan net i comunicatiu d’aquest escriptor.

I és que és un text que renova, constructivament, la visió dels diversos aspectes de la convivència humana i estimula el necessari respecte a la diferència. Aquesta dimensió cívica del llibre explica que sigui utilitzat com a llibre de lectura a moltes escoles i fins i tot sigui recomanat en centres d’ensenyament universitari.

Però el que importa a qualsevol lector és el lluminós atractiu de la prosa i, alhora, la força autèntica del testimoni.

Si voleu llegir o redescobrir a Josep M Espinàs, si voleu saber quins documents tenim disponibles de Josep M Espinàs a la Biblioteca, cliqueu aquí.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari