Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘¡Indignaos!’: el poble pren la veu i ocupa els carrers

‘¡Indignaos!’ d’Stephane HesselEntre les novetats que la Biblioteca presenta aquesta setmana apareix un llibre que està de “rabiosa” actualitat: ¡Indignaos! d’Stéphane Hessel. Aquesta obra té l’honor d’haver estat considerada la inspiradora del moviment anomenat 15M que va sorgir a l’estat espanyol el passat 15 de maig, a les portes de les eleccions municipals.

¡Indignaos! és un llibre que fa una crida a la insurrecció pacífica i contra la indiferència davant els problemes que planteja que estan assetjant a la nostra societat: la dictadura dels mercats, el tracte discriminatori als immigrants i a les minories ètniques, el voraç consumisme i la distracció mediàtica,… Aquesta obra ha recollit l’enuig dels joves, al que s’han anat sumant el dels pensionistes i parats i de tots aquells que tenen ganes de remoure un estancament sense sentit.

Stéphane Hessel va néixer a Berlín en 1917 però viu des dels set anys a París. Passada la 2a Guerra Mundial es convertí en diplomàtic i passa a col·laborar amb les Nacions Stèphane HesselUnides i, el 1948, formà part de l’equipo redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans. El 1977 ocupa el lloc d’ambaixador de França davant l’ONU en Ginebra. Defensor de la causa palestina, en els últims anys ha viatjat diverses vegades a Gaza per denunciar la situació de la franja.
Segons paraules del seu prologuista, José Luis Sampedro, “a Hessel cal escoltar-lo perquè als seus 93 anys sap del que parla perquè, a banda d’haver format part de la Resistència francesa i ser supervivent de Buchenwald, ha estat un lluitador pels drets universals dels essers humans”.

El mateix Hessel destaca que ell mateix “no esperava participar en aquest despertar dels apartats de la societat i per això no sento un orgull especial. Però constato amb molta satisfacció que el missatge que vaig intentar transmetre ha rebut el recolzament dels joves europeus […] el meu missatge a aquesta joventut és el següent: estiguin atents a tot el que corre risc de perjudicar el bon desenvolupament de la democràcia. Respectin els valors de la Resistència: el respecte cap al més dèbil i el rebuig a deixar-se manipular per les forces del diner”.

Indignats a BCN (ElPeriódico.com)

En el llibre no es troben les respostes a tots els problemes que s’han comentat i que actualment protagonitzen la nostra actualitat, tan social com mediàtica, però el que no se’l pot negar és el fet d’obrir el debat i plantejar molts dels interrogants sobre els que s’ha d’actuar. El debat és obert i la lectura proposada:

– ¡Indignaos! d’Stéphane Hessel
– Entrevista al diari Público amb l’autor

Altres lectures relacionades:

– Cambiar el mundo de Daniel Bensaïd
– Algo va mal de Tony Judt
– Tiempo de acción de Federico Mayor Zaragoza

Us deixem amb el reportatge que Informe Semanal, de RTVE, va emetre amb motiu de l’èxit d’aquest llibre:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari