Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Bèsties: o què passa quan rellegim avui el Llibre de les bèsties de Ramon Llull

unes besties

“Senyor, molt gran és la dissort del poble que ha de sofrir un mal govern. No sols pel mal que fa, sinó per tot el bé que deixa de fer!”

bestiesL’obra de teatre que us portem avui com a novetat, Bèsties, o què passa quan rellegim avui El llibre de les bèsties de Ramon Llull, de Joan Santanach, és una narració que ens parla de la condició humana portant-la al límit: afany de poder, manca d’escrúpols, violència i crueltat. Que no ens enganyi la màscara animal dels personatges: totes les passions que s’hi representen són estrictament humanes.

Set segles després de l’obra de Llull, l’autor Joan Santanach, allunyant-se d’una visió reduccionista, aprofita la vigència del relat per tal d’acostar-nos-hi i dialogar-hi a partir d’una dramatització de l’obra.

Cal destacar la col·laboració a l’epíleg de Laura Borràs, exdirectora la Institució de les Lletres Catalanes i actual Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i de Jordi Armengol, amb les aquarel·les que il·lustren el llibre i encapçalen aquest article.

Joan Santanach i Suñol ensenya literatura a la Universitat de Barcelona i és editor. S’ha dedicat a estudiar diversos aspectes de la literatura catalana, sobretot medieval, amb un atenció especial en Ramon Llull i la seva obra. Ha fet així mateix alguna marrada per la Renaixença. Ha estat comissari de l’Any Llull. A estones perdudes, també escriu. Recentment a publicat l’assaig Llegir Ramon Llull. Bèsties és la seva primera incursió teatral.Joan-Santanach

A Llull, com també passa amb Homer, Cervantes, Dante o tants d’altres, no ens l’acabarem mai. Cada vegada que el reprenem se’ns presenta amb una llum nova. És autor de títols que es poden rellegir i gaudir de tal manera que, com afirmava Italo Calvino a Per què llegir els clàssics, “mai acaben de dir el que han de dir”. És per això que es poden fer mil versions de les obres de Shakespeare, Sòfocles o Lope de Vega: totes enriquiran, donant-hi un enfocament nou i divers a les obres originals. Pensem en les versions d’Il gattopardo o de Mort a Venècia, de Visconti. Welles adaptant Shakespeare. Picasso recreant Velázquez. Joyce reinterpretant l’Odissea, o Huston reinventant Joyce. Totes i cadascuna són un homenatge a les peces originals, alhora que són, sobretot, obres singulars, extraordinàries en la seva capacitat d’haver-se sabut enfilar a les espatlles dels clàssics per mirar-se’ls, i ajudar-nos a mirar-nos-els, amb ulls nous.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu totes aquestes obres de Ramon Llull, i totes aquestes que parlen d’aquest autor clàssic o de les seves obres i versions. També trobareu una secció dedicada al teatre.

logo departament cultura

 

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari