Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Revista Descobrir Catalunya: Vilanova marinera

portadaAl número d’agost de la revista Descobrir Catalunya trobareu un article titulat Vilanova marinera: Una passejada pel barri de Baix a Mar. L’article l’obre una fotografia impressionant de la Platja de la República amb tot de persones fent txi-kung i donant la benvinguda al nou dia. Baix a Mar, un barri, una gent, una manera de fer i de viure. Una passejada per la façana marítima Vilanova i la Geltrú ens convida a viatjar als molls i al port de pescadors, a descobrir la seva arquitectura popular i els jaciments dels primers pobladors o a cuinar el peix a la manera tradicional. Són les memòries vives d’un barri que ha anat transformant-se amb el pas dels anys però que conserva un patrimoni material i immaterial que vol continuïtat.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu força documentació sobre la marina de Vilanova i la Geltrú, us n’hem seleccionat un tast:

Alguns exemples són La Vilanova i la Geltrú desapareguda: des de baix a mar de l’Anna Lleó Albà, les Memòries de Baix a Mar del Josep Ayza, les Metàfores vilanovines de baix a mar de Ton Sanabra Illa, Baix a mar vist per Salvador Pujadas: 1911-1993, i Baixamar i la seva gent, 1979-2014, de la Rosa Maria Farriol.barques grogues

La revista de l’Associació de Veïns del Barri de Mar La Veu de Mar també la podeu consultar a les biblioteques.

A la gastronomia pròpia de Vilanova i la Geltrú tenen un paper molt destacat els plats de la cuina de la platja, i dels llibres i articles sobre aquesta cuina que trobareu a la Xarxa us volem destacar Mariners i terraires: apunts sobre la cuina de Vilanova i la Geltrú de Joan Collel (Pere Tàpias) i Francesc Murgadas, editat pel Centre d’Estudis de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer el 1987, i l’edició de El Mèdol (Tarragona) de 1996. Les Receptes dels pescadors de la platja de Vilanova i la Geltrú, que són una publicació de l’Institut Setmana del Mar. El 2003 la Diputació de Barcelona, dins la col·lecció De la terra al rebost: un passeig gastronòmic per la província de Barcelona va publicar Sípia: l’estrella de Vilanova i la Geltrú. El darrer llibre que us volem destacar en el tema gastronòmic és La Vilanova i la Geltrú de Mar: -de la via per avall- ranxos i ranxaires, de Antoni Miquel Cerveró, Ferran Ferrer Margalef, Josep Gámez i Font.

vida marineraSi esteu interessats en la pesca i els pescadors de Vilanova i la Geltrú, la llotja del peix, la Confraria i les dones en aquest àmbit, també tenim documents que en parlen.

I, es clar, si parlem de Baix a Mar no podem deixar de parlar del Port de Vilanova i la Geltrú.

A ponent de la platja, al peu del turó de Sant Gervasi, hi ha el jaciment arqueològic ibèric i romà de Darró. Sobre aquesta primera Vilanova també trobareu documentació a les Biblioteques de la ciutat.

I, finalment, si parlem de llibres on el protagonisme és el Barri de Mar, no podem deixar d’esmentar Les Barques grogues: Vinaròs 1950-Vilanova i la Geltrú 1954, un relat novel·lat que Josep Ayza Rosales fa d’una família de pescadors durant els anys de la dictadura del general Franco Bahamonde, i el llibre La Vida marinera a Vilanova i la Geltrú de Xavier Garcia amb pròleg de Miquel Coll i Alentorn.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari