Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La transparencia del tiempo

Avui us presentem la darrera novel·la policíaca que ha publicat Leonardo Padura,portada La transparencia del tiempo, amb el seu personatge Mario Conde. Desordenat, freqüentment borratxo, descontent i desencantat, com arrossegant una melangia, Conde és un policia de l’Havana que hagués volgut ser escriptor i que sent solidaritat pels escriptors, bojos i borratxos. Possiblement el detectiu més famós de l’Amèrica Llatina.

En aquest llibre un Mario Conde a punt de fer seixanta anys, i que se sent més en crisi i més escèptic que habitualment amb el seu país, li arriba de manera inesperada l’encàrrec d’un antic amic de l’institut, Bobby, que li demana ajuda per recuperar l’estàtua d’una verge negra que li han robat. Conde descobreix que aquesta peça és molt més valuosa del que li han dit, i el seu amic ha de confessar-li que prové del seu avi espanyol, que, fugint de la Guerra Civil, la va portar des d’una ermita del Pirineu català. Als baixos fons de l’Havana, Comte troba un sospitós al qual acaben matant. Amb l’assassinat d’un altre còmplice, Conde descobreix una inesperada trama de galeristes i col·leccionistes estrangers interessats en la talla medieval, i s’ensopega inevitablement amb la policia d’homicidis de l’Havana…

Amb tot això, en capítols intercalats, La transparència del temps també explica l’epopeia al llarg dels segles de l’estàtua, una verge negra portada amb l’última croada a una ermita del Pirineu per un tal Antoni Barral, i serà un altre Antoni Barral qui la salvi i es vegi obligat a embarcar com a polissó rumb a l’Havana.

Leonardo Padura (l’Havana, 1955) va treballar com a Leonardo_paduraguionista, periodista i crític, fins a aconseguir el reconeixement internacional amb la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario Conde: Pasado perfecto, Vientos de cuaresma, Máscaras, Paisaje de otoño, Adiós, Hemingway, La neblina del ayer y La cola de la serpiente, traduïdes a nombrosos idiomes i mereixedores de premis com el Cafè Gijón, el Dashiell Hammett, el Premio de las Islas i el Brigada 21. També ha escrit La novela de mi vida, el llibre de relats Aquello estaba deseando ocurrir i El hombre que amaba a los perros, una trepidant reconstrucció de les vides de Trotski i Ramon Mercader, traduïda a deu idiomes, venuts seus drets al cinema i mereixedora, entre altres, del Premi de la Crítica a Cuba. El 2012, Padura va rebre el Premi Nacional de Literatura de Cuba. La seva última novel·la, Herejes, ha merescut el Premio de Novela Historica Ciutad de Zaragoza i ha estat finalista dels premis francesos Médicis i Fémina. El 2015 va rebre el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres.

Moltes d’aquestes obres de Leonardo Padura les trobareu a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari