Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El mapa del tiempo

portada arquitectoEl passat dilluns va tenir lloc l’última trobada de la temporada del club de Ciència-ficció, on es va comentar el llibre “L’Arquitecte d’Atmosferes” de l’escriptor Alberto Trinidad establert a Sitges, que hi va ser present.

El llibre transmet una sensació de claustrofòbia que va agradar a una part del participants, tot i que alguns no va poder acabar el llibre per la sensació precisament per aquesta sensació. Parlem d’un relat amb tints foscos i personatges durs que poden arribar a commoure. Alguns es van sentir molt propers amb els personatges immersos la bogeria o fregant els seus límits, en la cerca d’un sentit de la vida a través de la seva descodificació.

És una narració influenciada pel surrealisme, per l’existencialisme, per escriptors com Kafka i per la psicoanàlisi. Reflecteix d’una forma molt encertada els anys vuitanta al nostre país, quan vivíem la revolució del maig del 68 i tots aquells neguits de rebel·lia. Una novel·la de personatges al voltant dels quals es va construint un món propi, un puzle inacabat, que intenta ser diferent i tallar de soca-rel amb tota realitat buida que acabi empresonant-los.

Tot això amb un llenguatge carregat de poesia i metàfores, doncs cal no oblidar que l’autor també escriu poesia. Per a Alberto Trinidad la literatura ha de transformar l’entorn, construir un sentit a la teva pròpia existència, tota vegada que creu que la identitat és necessari narrar-la.

L’obra: El mapa del tiempo
Londres, 1896. Innumerables invents alteren cop i unportada mapa altre la faç del segle fent creure a l’home que la ciència és capaç d’aconseguir l’impossible. I els seus èxits semblen no tenir límits, com demostra l’aparició de l’empresa de Viatges Temporals Murray, que obre les seves portes disposada a fer realitat el somni més cobejat de la humanitat: viatjar en el temps, un anhel que l’escriptor HG Wells havia despertat un any abans amb la seva novel·la La màquina del temps.
Tot d’una, l’home del segle XIX té la possibilitat de viatjar a l’any 2000, com fa Claire Haggerty, qui viurà una història d’amor a través del temps amb un home del futur.
Però no tots volen veure el demà. Andrew Harrington pretén viatjar al passat, a 1888, per salvar la seva estimada de les urpes de Jack l’Esbudellador.
I el mateix H.G. Wells patirà els riscos dels viatges temporals quan un misteriós viatger arribi a la seva època amb la intenció d’assassinar-per publicar la seva novel·la amb el seu nom, obligant-lo a emprendre una desesperada fugida a través dels segles. Però, què passa si canviem el passat? Pot reescriure la Història? Félix J. Palma planteja aquestes preguntes a El mapa del temps.
Mentre el jove Andrew Harrington es prepara per suïcidar-se a la mateixa habitació on Jack l’Esbudellador va cometre l’últim i més salvatge dels seus crims: l’esquarterament de Casa Kelly, prostituta de Whitechapel i núvia d’Andrew. No obstant això, el seu cosí Charles ho evita in extremis ensenyant-li una escapatòria per a l’infern en què viu des de la mort de la seva estimada: viatjar en el temps per acabar amb Jack abans que assassini a Casa.
Així arrenca la primera de les tres parts que componen aquesta fantàstica novel·la i que orbiten al voltant d’un personatge singular: l’escriptor H.G. Wells, un dels pares de la ciència ficció i escriptor de novel·les immortals com La màquina del temps, L’home invisible i La guerra dels mons.

L´autor: Félix J. Palma
felix j palmaFélix Jesús Palma Macías, conegut com Félix J. Palma (Sanlúcar de Barrameda, Cadis, 1968) ha estat unànimement reconegut per la crítica com un dels escriptors més brillants i originals de l’actualitat.
Escriptor espanyol, Félix J. Palma és un reconegut contista que amb el seu pas a la novel·la s’ha fet creditor de premis com el XL Ateneu de Sevilla per El mapa del temps.
Col·laborador de nombroses publicacions i dedicat en principi a la literatura fantàstica o meravellosa, Palma ha aconseguit grans reconeixements per la seva mestria en el relat, com demostra el Premi Tiflos, el Gabriel Aresti o el Alberto Llista.
D’entre les seves antologies caldria destacar Els aràcnids, Premi Iberoamericà de relats 2003, o El vigilant de la salamandra (1998), que va aconseguir l’aplaudiment unànime de la crítica.
Quant al seu pas per la novel·la, en la seva narrativa destaquen obres com La formiga que va voler ser astronauta o Els corrents oceànics, que es va fer amb el Premi Luis Berenguer i la Trilogia victoriana, formada per El mapa del temps (XL Premi Ateneu de Sevilla, 2008), El mapa del cel (2012), i El mapa del caos que l’han consagrat com a novel·lista i que s’ha publicat en més de 25 països, ha obtingut nombrosos guardons i ha aparegut en la llista de Best Sellers del New York Times.
Al marge dels seus textos literaris, Félix J. Palma va crear el suplement cultural “Mosaic” i va col·laborar com a articulista en el Diari de Cadis i el Diari de Sevilla. També ha escrit guions per a còmics.
En l’actualitat es dedica a l’escriptura i a tasques com a assessor editorial i la seva última novel·la publicada, escrita al costat de l’escriptora Maria Fortea, ha estat L’amor no és res de l’altre món (2016).

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari