Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Tertúlia literària amb Maria Barbal a la Biblioteca Armand Cardona

El passat dissabte, 28 de maig, ens va visitar l’escriptora Maria Barbal. Per gentilesa de l’Institut de les Lletres Catalanes l’autora es va brindar a fer una xerrada-col·loqui amb els membres dels Clubs de lectura de la Biblioteca.

Maria BarbalMaria Barbal, nascuda a Tremp el 1949, és novel·lista i professora de secundària. Els seus primers llibres són una revisió de l’univers rural de la seva infantesa, “sóc una dona. Nascuda a Tremp, i per tant, trempolina. He viscut la infantesa i primera joventut al Pallars. Centenars de dies al Jussà i uns centenars d’hores al Sobirà”, feta amb una mirada crítica.
Entre la seva obra destaquen títols com Pedra de tartera (1985), la història d’un desarrelament, el recull de contes La mort de Teresa (1986) i Ulleres de Sol (1994), així com les novel·les Mel i metzines (1990) i Càmfora (1992).
A poc a poc va abandonar els temes rurals per a situar les seves històries en contextos més urbans. D’aquesta darrera època s’han de destacar les novel·les Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (2005) i Emma (2008).

Durant aquesta sessió els membres dels clubs van tenir l’oportunitat d’intercanviar opinions sobre la seva obra amb l’escriptora, aquest mateix any han llegit varis llibres d’ella (com Pedra de tartera i Càmfora) i fins i tot han anat al Teatre Nacional a veure la representació que se’n va fer de la primera.

Maria Barbal a la Biblioteca Armand Cardona

Per la seva banda Maria Barbal ha tingut l’oportunitat de copsar la realitat més propera de les biblioteques actuals i en concret d’aquest fenomen tan exitós en aquests darrers temps com és el dels Clubs de lectura, tal i com denoten les seves paraules: “sobta l’èxit dels clubs de lectura, el seu funcionament senzill i efectiu. El resultat, que es podria valorar com d’increment de lectors o de lectures,  d’entreteniment per a gent madura, va molt més enllà. Opino que comporta sovint la millora de la integració de persones diferents en una activitat comuna. L’anàlisi i el comentari d’obres diferents proporciona la possibilitat de dialogar sobre temes diversos, però que, generalment, comporta  un nivell profund de comunicació, d’intercanvi d’experiències, entre les persones que hi participen”.

Maria Barbal a la Biblioteca Armand Cardona

Igualment també és a destacar la rellevància que li dona al paper que juguen les biblioteques en la societat actual: “L’augment del nombre de biblioteques i la renovació de les existents és un element positiu d’importància en la millora social del nostre país en els darrers anys. Sobretot, és destacable el seu aspecte educatiu, dinamitzador de la societat en totes les seves capes. Allí es reuneixen o transiten, en paral·lel o alternadament, persones des de la infància a la tercera edat, de les diferents capes socials, des de l’immigrant nouvingut fins a l’autòcton aposentat”.

A la Biblioteca Cardona s’ofereixen tres clubs de lectura: el Club de lectura d’adults, conduit per Mercè Foradada, el Club de lectura per a nois i noies, conduit per Oscar Adsuara, i el Club de lectura de Teatre, conduit per Josep Ma. Teixell.

Des de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell volem agrair la presència i predisposició de la Maria Barbal, així com la col·laboració de la Mercè Foradada, conductora del Club de lectura d’adults de la Biblioteca, de la Institució de les Lletres Catalanes, coorganitzadora de l’acte, i de tots els assistents que van fer possible que aquesta sessió fos tan profitosa.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari