Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Nick Cave, viatge a la foscor

Nick-Cave-4

Com a clàssic modern que és, Nick Cave ha utilitzat diferents màscares al llarg de les seves més de quaranta anys de carrera: la de punk díscol, la de crooner de la nit fosca de l’ànima, la de poeta romàntic finisecular, la de predicador vehement…

Un gloriós armari de disfresses que, posats en fila tots ells, desemboquen en certesa: l’australià és el més gran artista rock en actiu.

No obstant això, en el seu últim àlbum, Skeleton Tree, cauen totes les caretes. Adéu als personatges, hola a la persona. Fins ara representació, benvinguda confessió. Un treball endolat, d’una sinceritat que fa mal, en el qual Nick Cave abandona la vida d’artista per convertir-se en l’artista de la vida, doncs l’àlbum és una obra inevitablement marcada per la recent mort accidental del seu fill adolescent.

Li ha costat més d’un any reunir el coratge necessari per portar aquest repertori als escenaris. No és estrany: interpretar aquestes cançons davant del públic és un repte artístic i confessional que segur li buidarà tant a ell com a nosaltres.

A banda d’amb els seus The Bad Seeds, Cave ha col·laborat amb molts artistes i ha enregistrat dos àlbums amb el seu projecte Grinderman.

rs-248281-GettyImages-150610256

Com a artista polifacètic que és, també ha publicat diversos llibres amb lletres, notes, poemes…però també dues novel·les Y el asno vió al ángel i La muerte de Bunny Munro.

Nick Cave també és habitual a les pantalles. Ha composat bandes sonores de pel·lícules com La carretera, El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford o Comancheria amb el seu inseparable Warren Ellis, i també algunes de les seves cançons han estat incloses a bandes sonores de pel·lícules popular com Una cuestión de tiempo o la sèrie Peaky Blinders, entre d’altres.

51tandu2qrl HellHighSndt theroad_bso-copia

Cave, també ha fet alguna aparició a la pantalla. Va aparèixer actuant en directe a El cielo sobre Berlín de Wim Wenders o interpretant a un músic que canta ‘The ballad of Jesse James’ al western El asesinato de Jesse James… o una petita escena amb Brad Pitt al film de Tom DiCillo, Johnny Suede.

I la seva enigmàtica figura també ha sigut objecte d’inspiració en altres obres, com el documental 20000 dias en la tierra (2014), que segueix el seu procés creatiu durant 24h, o el còmic Nick Cave: Mercy on me (ECC, 2018) el que explora com l’univers líric de Cave travessa la seva biografia, on l’autor barreja la trajectòria vital i les cançons de Cave en un relat dens i generós, ple de derives al·lucinades a la recerca del misteri creatiu de l’australià.

Podreu veure a Nick Cave a l’escenari Mango del Parc del Fòrum dijous 31 de maig al marc del festival Primavera Sound. A l’espai música us hem preparat una exposició amb tot el material d’en Nick Cave que podeu trobar a la biblioteca

Us deixem amb una de les cançons més commovedores del seu darrer àlbum.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari