Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Doña Rosita la soltera” de Federico García Lorca

Cartell original de “Doña Rosita la soltera”Aquest mes el Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona torna a apropar-se a un clàssic, però aquest cop de la literatura castellana, Federico García Lorca, i Doña Rosita la soltera o El Lenguaje de las flores, escrita un any abans de la seva mort i la darrera estrena en vida.

Sembla ser que García Lorca va escriure la trama inspirat en la vida d’una cosina seva, Clotilde García Picossi, que va mantenir una relació amorosa amb un cosí germà, Máximo Delgado García, que, després de casar-se amb una altra dona a la província argentina de Tucuman, seguia enviant correspondència a Clotilde per fer-li saber que algun dia tornaria i s’hi casaria.

L’obra està situada en una petita ciutat de províncies, a Granada. Una parella que està festejant s’ha de separar per qüestions de feina del nuvi, però abans de separar-se es prometen amor etern malgrat la distància que els ha de separar i el temps que hauran d’estar sense veure’s. El temps passa, però Rosita continua esperant ja que periòdicament va rebent les cartes que ell li envia. Un dia rep una carta on li proposa matrimoni, però a través d’uns poders que ell li enviarà. Aquesta carta mai no arriba i ell cada cop mostra menys interès per les cartes de la noia. Finalment, Rosita rebrà una carta on li comunica que s’ha casat amb una altra dona.

Federico García LorcaPoeta, escriptor i dramaturg espanyol, Federico García Lorca (Fuente Vaqueros, 1898 – Víznar, 1936) és considerat com un dels grans poetes del segle XX i un del autors teatrals de referència en la literatura espanyola.

Al 1919 es va instalar a Madrid, a la Residencia de Estudiantes, on va conèixer alguns dels membres de la Generación del 27, com Juan Ramón Jiménez i Machado, i artistes com Buñuel o Dalí. En aquest ambient, Lorca es va dedicar amb passió no només a la poesia, sinó també a la música i el dibuix, i va començar a interessar-se pel teatre. Podeu consultar al catàleg les obres de Lorca a les biblioteques de Vilanova.

Les darreres obres que va escriure Lorca van ser obres teatrals. I no només participava en la creació, sinó també en l’escenificació i el muntatge de l’obra. En el seu teatre és tan important la qüestió visual com la lingüística, i predomina sempre el dramatisme. A més, reflexen com era d’observador de la parla, de la música i dels costums de la societat rural espanyola.
Les altres obres teatrals de Federico García Lorca són:

Yerma
Mariana Pineda
La zapatera prodigiosa
Bodas de sangre
La casa de Bernarda Alba

La propera trobada del Club de lectura de Teatre es farà el proper divendres 17 de juny a les 17h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari