Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La confabulació dels irresponsables

A la biblioteca Armand Cardona Torrandell aquest divendres 2 de març a les 19 h, el periodista vilanoví Maiol Roger ens farà la presentació del llibre “La confabulació dels irresponsables”, amb la presència del propi autor, el també periodista Jordi Amat.

confabulació“La confabulació dels irresponsables”, un document sempre excel·lentment informat, reflecteix el fracàs d’una operació política de gran envergadura –la reforma de l’Estatut, captiva des del començament de populismes i nacionalismes, tacticismes i partidismes– que ha desembocat en la crisi institucional més profunda des de la Transició. Més enllà de relats interessats, tal vegada es pot descriure el procés com una suma d’irresponsabilitats.

Analitza la tensió entre Catalunya i Espanya dels darrers anys i per això es remunta a l’aprovació de la Constitució el 1978 i la definició que s’hi feia del Tribunal Constitucional.
Molt abans de l’aplicació de l’article 155, del referèndum de l’1 d’octubre i de les manifestacions, hi va haver la reforma de l’Estatut que va impulsar Pasqual Maragall i que va inaugurar un llarg procés encara obert.

A la secció de novetats de la biblioteca d’aquesta quinzena també podreu trobar una altra obra de Jordi Amat, Com una pàtria. Vida de Josep Benet (Premi Octavi Pellissa).

portada_com-una-patria

La vida de Josep Benet (1920-2008) és la història d’un país que lluitava per reconstruir la seva identitat després de la derrota de la Guerra Civil. Si algun activista va tenir la fortalesa i la tenacitat per recórrer tota la paràbola de l’antifranquisme democràtic va ser ell. En relació amb els principals homes de lletres del seu temps –de Josep Pla a Joan Sales o de Joan Fuster a Josep Maria de Sagarra– i col·laborant amb els nous líders del nacionalisme de postguerra –de Fèlix Millet a Jordi Pujol, de Jaume Vicens Vives a l’abat Escarré–, aquest polític i intel·lectual va ser un motor de la societat civil i un dels seus protagonistes més destacats al llarg de la segona meitat del segle XX.

Ja fos a la resistència o a l’Assemblea de Catalunya, defensant figures de l’oposició davant de consells de guerra o organitzant les Festes de l’Entronització de Montserrat, Josep Benet va esdevenir una peça clau del catalanisme d’esquerres durant la Transició i es va enfrontar amb contundència a Josep Tarradellas.

Jordi_Amat_FustéAquesta biografia, basada en centenars de documents inèdits, explica les fites i les vicissituds de la seva lluita, i descobreix els rostres d’un personatge complex que va ocultar molts secrets i va ser reconegut com un símbol transversal.

Jordi Amat Fusté, nascut a Barcelona el 1978, és filòleg i escriptor. Especialitzat en les relacions entre cultura i política al llarg del segle XX, ha publicat, entre altres, “Els laberints de la llibertat. Vida de Ramon Trias Fargas” (Premi Gaziel de Biografies i Memòries), i els assajos “Las voces del dialogo”, “El llarg procés” i “La primavera de Munich” (Premi Comillas). Actualment també col·labora amb el diari La Vanguardia.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari