Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Martí Gironell, premi 38è Ramon Llull

El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull és un premi literari per a obres inèdites en català atorgat per Editorial Planeta. És un dels premis amb major dotació econòmica dels existents per a obres en català. Fou creat per l’editor José Manuel Lara Hernández l’any 1981 amb l’objectiu de distingir i divulgar una novel·la escrita en llengua catalana. L’obra guanyadora es tradueix al castellà i al francès. Tot i que inicialment només premiava novel·les, actualment poden presentar-s’hi obres d’assaig o memòries.

Martí GironellAquest any el 38è premi ha estat atorgat a l’escriptor i periodista Martí Gironell amb la novel·la ‘La força d’un destí’, que està dedicada a l’emprenedor Ceferino Carrión i que després esdevindria, a Estats Units, Jean Leon. “És la història de superació d’un emprenedor català i el lector viurà una sèrie d’aventures amb un entorn excepcional que és el Hollywood dels anys 50”, ha assenyalat aquest divendres Gironell. L’autor ha apuntat que es va sentir “encuriosit i enamorat per la història d’aquest emprenedor català amb orígens càntabres, nascut a Santander, però que des dels vuit anys viu a Barcelona”. De fet, Leon tornaria a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi. L’obra guanyadora s’editarà en català (Columna) i també en castellà (Editorial Planeta) i en francès (Belfond). Es publicarà el 28 de febrer.

Gironell ha reconegut que li fa molta il·lusió rebre aquest guardó perquè “suposa un dels grans premis que hi ha a casa nostra i significa encomanar-se del seu esperit internacional ja que surt en català, castellà i francès”. Això lliga, ha afegit, amb l’esperit internacional de la història que proposa amb un home, del qual es va enamorar de la història quan la va conèixer.

El protagonista Ceferino Carrión va fugir de l’Espanya franquista amb 25 anys i s’embarca a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. Està a punt de ser cridat a finals per anar a la guerra de Corea i torna a fugir a Hollywood, on la sort el porta a viure a tocar de les estrelles de cinema que admira. De fet, amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat que la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent de Hollywood dels anys 50 i 60 amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.portades 1

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971) és llicenciat en Filologia Anglesa, i en periodisme ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació com El Punt Avui, El Món, el Mundo, Nació Digital, Diari ARA, la revista Sàpiens i el programa Divendres de Tv3.

portades 2

Entre els seus llibres publicats, hi ha ‘El pont dels jueus‘ (2007) i un any després va guanyar el Premi Néstor Luján de novel·la històrica amb ‘La venjança del bandoler‘. Després va publicar ‘L’arqueòleg‘ (2010), ‘L’últim abat‘ (2012), ‘El primer heroi‘ (2014) i el 2015 va publicar ‘Strappo‘ i el conte infantil ‘El nen dibuixat‘.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres de Martí Gironell, i tots aquests premis Ramon Llull d’edicions anteriors.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari