Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El Día més curt a la Biblioteca i Festival Inclús

dia mes curtEl dia 21 de desembre és el dia més curt de l’any i per aquest motiu, aquest dia se celebra mundialment la festa del curtmetratge, per reivindicar el cinema de curta durada amb esdeveniments i projeccions en moltes ciutats.

A Catalunya des del 2013 una sèrie d’entitats es van unir per coordinar projeccions a tot el territori de parla catalana.

Enguany les projeccions del Dia més curt tindran lloc el 23 de desembre i a Vilanova i la Geltrú, el Cineclub Sala 1 ha triat aquest dia per celebrar el seu cinquè aniversari coordinant una jornada on es projectaran curtmetratges durant tot el dia.

En aquest Dia més curt participen sis entitats diferents, i la Biblioteca Armand Cardona som una d’aquestes institucions.

Així doncs, el 23 de desembre hem preparat un programa que inclou tres curtmetratges sota el títol genèric ‘Tots som discapacitats’.

La Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú va iniciar el 2016 un projecte d’inclusivitat per tal d’aconseguir que les dues biblioteques de la ciutat siguin espais inclusius i accessibles per a tothom. El desenvolupament d’aquest projecte s’ha realitzat en paral·lel al projecte “Biblioteques inclusives” impulsat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Per realitzar aquesta activitat comptem amb la col·laboració dels companys de l’Inclús. Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona que ens permet projectar tres dels curtmetratges presentats a la seva darrera edició.

InclusL’Inclús és un festival que promou les obres audiovisuals la temàtica de les quals sigui la diversitat funcional, amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat des d’un punt de vista diferent.

L’eix central del festival és un concurs audiovisual on hi tenen cabuda curtmetratges, pel·lícules de ficció, documentals i produccions audiovisuals d’entitats.

A banda, Inclús programa altres activitats annexes, com xerrades, experiències sensorials, o tallers infantils.

És un certamen anual, que sempre s’organitza el dates pròximes al 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, al CaixaForum Barcelona.

La voluntat tant del Festival com de la Biblioteca amb aquesta activitat, és la d’oferir peces audiovisuals que ens ajudin a trencar estigmes socials, i que a banda, són 100% accessibles, per a tots els públics, sense diferenciació de si algú té o no diversitat funcional.

Els curtmetratges es passaran en versió original amb subtítols adaptats per persones amb discapacitat auditiva.

Just like You de Philip W. da Silva (Suècia, 2015)

El dia de l’operació ha arribat! Com serà la vida amb un braç? Continua com sempre i t’accepten per qui ets? Tanja fuig de l’hospital en pànic, lligant-se el braç al cos amb un cinturó. Necessita convèncer-se que res canviarà.

Lethe d’Eric Romero (UK, 2017)

Eve, una jove amnèsica, ha d‘ajuntar els seus records fragmentats mentre fuig de misteriosos perseguidors abans que finalitzi el temporitzador del seu rellotge. Desesperada, farà el necessari per descobrir la veritat.

Sky  de Loes Janssen (Paisos Baixos, 2015)

L‘Sky té una discapacitat auditiva significativa. S‘esforça per participar a classe, però sovint pensa que els altres no l‘entenen. En aquest documental veiem a l‘Sky durant i després de l’escola mentre intenta mantenir el control sobre el seu entorn.

Per poder gaudir de la projecció amb audiodescripció, cal descarregar una aplicació mòbil per l’ ONCE amb el suport de la Fundació Vodafone. AUDESC MOBILE és totalment gratuïta i està disponible per Android i IOS. Podeu decarregar les instruccions per fer servir l’aplicació aquí: Audesc Mobile

Us deixem amb un vídeo resum dels films presentats al Festival Inclús en l’edició d’aquest any.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari