Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ana Maria Matute reb el Premio Cervantes 2010

Ana Maria MatuteDimecres es va fer l’acte oficial d’entrega del Premio Cervantes 2010 a l’escriptora Ana María Matute (Barcelona, 1926).

El Premio de Literatura en Lengua Castellana Miguel de Cervantes, atorgat pel Ministerio de Cultura, és el màxim reconeixement a la tasca creadora d’escriptors espanyols i hispanoamericans que hagin contribuït amb la seva obra a enriquir de manera notable el patrimoni literari en llengua castellana. La relació d’autors premiats des de la seva primera convocatòria l’any 1975 és una clara evidència de la significació del Premio per a la cultura en castellà.

Per aquest premi pot ser proposat qualsevol escriptor que tingui la seva obra literària escrita, totalment o parcialment, en llengua castellana. La decisió del jurat, des que es van crear els premis, es fa pública a finals d’any i s’entrega pels volts del 23 d’abril (dia de la defunció de Miguel de Cervantes) al Paraninf de la Universitat d’Alcalà de Henares (lloc de naixement de l’escriptor) per SSMM els Reis d’Espanya.La torre vigía

Ana Maria Matute, als 17 anys, va escriure la seva primera novel·la Pequeño teatro, però es va donar a conèixer en l’escena literària espanyola amb Los Abel. Les seves novel·les tenen cert compromís social, malgrat que no s’adscriuen explícitament a cap ideologia política; són una rara combinació de denúncia social i de missatge poètic, ambientada amb freqüència en l’univers de la infantesa i l’adolescència de l’Espanya de la postguerra.

Olvidado Rey GudúAquest Premio Cervantes l’ha sumat als que ja tenia, com el Planeta (1954) per Pequeño teatro, el Premio de la Crítica (1958) amb Los hijos muertos, el Nacional de Literatura (1959) per la mateixa obra, el Nadal (1959) amb Primera memoria, el Fastenrath de la Real Academia Española (1962) amb Los soldados lloran de noche, el Lazarillo de literatura infantil (1965) per El polizón de Ulises, el Nacional de Literatura infantil i juvenil (1984) amb Sólo un pie descalzo, el Ciutat de Barcelona (1996) amb El verdadero final de la bella durmiente,  el Terenci Moix (2006) i el Nacional de las Letras Españolas (2007).Paraíso inhabitado

Actualment ocupa el seient de la lletra K a la Real Academia Española. I és l’autora de títols imprescindibles com La torre vigía, Olvidado rey Gudú, Aranmanoth i Los soldados lloran de noche. A les biblioteques de Vilanova podeu trobar la majoria de les seves obres, i també la més recent Paraíso inhabitado, que el Club de Lectura d’Adults comentarà en la seva propera trobada el 7 de maig.

A continuació podeu veure una petita crònica de l’acte protocolari d’entrega del Premio Cervantes:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari