Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Centenari Dizzy Gillespie i Thelonius Monk

Aquest mes d’octubre es celebren els centenaris del naixement de dos grans músics de Jazz, Thelonius Monk i Dizzy Gillespie.

gillespie-1e96b745864b76de1c52e5f9b3f69e0f2e13ac54-s900-c85John Birks Gillespie, més conegut com a Dizzy, va néixer a un poblet de Carolina del Sud (EEUU) el 21 d’octubre de 1917. El seu pare va ser líder d’una banda municipal i en Dizzy i els seus germans tenien accés a tots tipus d’instruments.

Gillespie va començar a tocar el piano als quatre anys i va aprendre a tocar el trombó i la trompeta pel seu compte als 12. Va obtenir una beca per estudiar música a l’Institut Laurinburg, però ho va deixar als dos anys per traslladar-se amb la seva família a Filadèlfia.

En els seus primers anys com a instrumentista, va treballar amb les grans bandes de Cab Calloway i Earl Fatha Hines, mentre que el 1945 va col·laborar amb el saxofonista Charlie Parker, amb qui va gravar alguns dels més revolucionaris temes de la història del jazz.

Gillespie i Parker, va ser una de les figures més rellevants en el desenvolupament del bebop, jazz llatí i del jazz modern. El bebop és considerat el primer estil del jazz modern però, als seus inicis, no era gaire popular ni estava tan ben considerat com el swing.

D’altra banda, va ser uns dels principals responsables creadors del jazz afrocubà al costat de Machito i Chano Pozo entre d’altres, per la qual cosa va sobrepassar les fronteres nord-americanes i es va internar en la música mundial ràpidament.

Gillespie es va convertir en una de les figures més conegudes del jazz. La seva fama es va acréixer amb la seva forta personalitat i els seus espectacles personals, entre els quals destaca la seva habilitat per a l’scat, els instruments de percussió centreamericans i les seves aparicions públiques, entre les quals destaca la seva postulació a la presidència dels Estats Units el 1964.

Gillespie va morir a causa d’un càncer als 75 anys.

thelonious-monkThelonius Monk va néixer a una ciutat de Carolina del Nord (EEUU) el 10 d’octubre de 1917. Poc temps després la seva família es va traslladar a Manhattan, Nova York, on va residir fins la seva mort.

Thelonius va aprendre a tocar el piano als 6 anys i tot i que va rebre alguna educació musical, essencialment, va ser autodidacta. Les seves primeres influències van ser dos dels grans pianistes de tall stride, James P. Johnson i Willie “The Lion” Smith. Durant la seva adolescència va començar a treballar en algunes festes tocant l’orgue i el piano a l’església baptista. Va estudiar en l’institut Stuyvesant, però no va arribar a graduar-se.

Després de viure fora de la ciutat un temps i formar el seu propi quartet, li van donar l’oportunitat de tocar al Minton’s Playhouse, el llegendari club de Manhattan en el qual s’engendraria el bebop. El seu estil en l’època és descrit com “hard-swinging”, amb marcades influències d’Art Tatum, Duke Ellington, James P. Johnson i altres pianistes.

Durant la seva estada al Minton’s, Monk va ser perfeccionant el seu estil únic i va entrar amb contacte amb músics com Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Miles Davis, Sonny Rollins, Milt Jackson i John Coltrane, que estaven creant els fonaments del bebop. El 1944 va realitzar els seus primers enregistraments i el 1947 va gravar per primera vegada com a líder de la seva pròpia banda, i va publicar la seva LP de debut, Genius of Modern Music, Vol. 1, que mostrava el seu talent tant per a la composició com per a la improvisació.

Com tants altres de la seva època, ja esmentats, els opiacis, bàsicament morfina i d’altres, van contribuir a la seva genialitat.

Va passar la primera meitat dels anys 50 component, gravant discos i actuant en teatres i gires fora de la ciutat. Poc després va ser contractat pel Five Spot Café i allà, tocant amb músics com John Coltrane, es va convertir en una celebritat.
Monk es va retirar als anys ’70 a causa d’una malaltia mental i va viure reclòs al seu apartament fins a la seva mort l’any 1982.

A l’espai de música de la Biblioteca trobareu una exposició amb els seus àlbums: Dizzy Gillespie, Thelonius Monk

Us deixem amb un concert de Giants of Jazz enregistrat a Copenhaguen l’any 1971 on podeu gaudir de la trompeta de Gillespie i el piano de Monk amb altres grans músics de jazz.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari