Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


¿Por qué a los patos no se les enfrían los pies?

Avui us presentem com a novetat un llibre de divulgació científica, ¿Por qué a los patos no se les enfrían los pies?. L’autora del llibre és Helen Czerski, i la seva traductora Ana Pedrero Verge.

portadaLa nostra llar, la Terra, és un mon caòtic, mutable i està ple d’objectes que toquem i modifiquem tots els dies, gairebé sense adonar-nos. Però són precisament aquests escenaris quotidians en què ens hem de fixar si volem saber què fa que l’engranatge de l’univers funcioni.

Com viatja l’aigua des de les arrels d’una sequoia fins a la copa? Com aconsegueixen els ànecs mantenir els peus calents quan caminen sobre gel? Per què la llet, al tirar-la al te, s’assembla tant a un remolí de núvols de tempesta? En una època de teoria de cordes, dinàmica de fluids i biofísica, pot semblar que la ciència del nostre món només és per a especialistes i acadèmics. No és així, insisteix Helen Czerski, i en aquest llibre explora els patrons i connexions que il·lustren les teories més grans en els objectes i experiències quotidianes més petites. Vinculant el que fa que els pops de popcorn arribin als vents antàrtics, les taques de cafè a les proves de sang o les ampolles de quetxup als extraterrestres a l’espai, cada fil que tires del teixit de la vida quotidiana us mostra alguna cosa nova sobre els patrons complexos del nostre món. Czerski, d’una manera propera i audaç, comparteix els seus sorprenents coneixements tot aixecant el vel de la familiaritat d’allò que és quotidià. És probable que després de llegir aquest llibre no tornem a mirar res amb els mateixos ulls.

Helen Czerski és físic, en primer lloc, però ha adquirit algunes altres etiquetes en el camí: oceanògrafa, presentadora, autora, i entusiasta de les bombolles. Va néixer i es va criar prop de Manchester al nord-oest d’Anglaterra, i va passar la seva infància jugant pels canals i al llarg de les antigues vies de ferrocarril de la primera Revolució Industrial. Les matemàtiques i la ciència (especialment la física) sempre es van sentir com si es tractés d’un enfocament a llarg termini, i va estudiar Ciències Naturals (Física) al Churchill College, Cambridge, on va optenir un doctorat en física d’explosius experimentals, motivada per l’oportunitat d’utilitzar fotografia d’alta velocitat per explorar encara més el món físic.

Després del seu doctorat, va mirar al seu voltant un altre tema que li permetria continuar construint aquest tipus d’experiment, però amb una aplicació en el món natural. Va ser quan va descobrir les bombolles i els oceans. La Institució Scripps d’Oceanografia de San Diego va ser la seva porta a aquest món, seguida d’un postdoc a la Graduate School of Oceanography de Rhode Island. I després va tornar al Regne Unit per iniciar el seu propi programa de recerca sobre la física de les bombolles oceàniques, primer a la Universitat de Southampton i després a la seva casa acadèmica actual, University College London.

Helen està especialmentHelen+Czerski entusiasmada amb la física del món quotidià i els oceans. Observar el cosmos és molt important per a la nostra consciència del nostre lloc a l’univers, però la gran majoria de les regles que fan que l’univers s’assequi es vegi al nostre voltant en la nostra vida quotidiana. Estima jugar amb el món i animar els altres a tenir confiança en la seva capacitat per explorar-la i pensar-ne també. I els oceans són el cor del motor de la Terra, el sistema d’atmosfera, roques, gel, vida i oceà que conformen el nostre sistema de suport a la vida planetària. Més enllà de la pura ciència, Helen està fascinada per la relació entre les civilitzacions humanes i els oceans, i com aquestes grans extensions de blau han format i influenciat l’estructura de la societat humana.

Ediciones Paidós va ser fundada el 1945. Amb més de dos mil títols en el catàleg actual, és una de les editorials de referència a en l’àmbit de les ciències humanes i socials. Les seves col·leccions de filosofia, política, psicologia, història, pedagogia, comunicació, cinema i divulgació científica es complementen amb unes exitoses sèries adreçades a tots els públics sobre temes d’autoajuda, guies per a pares, salut i divulgació general.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més de 230 referències d’Editorial Paidós.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari