Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La diada de Sant Jordi

Roses i llibres per Sant JordiParlar a Catalunya de la diada de Sant Jordi és parlar de llegendes, roses i llibres.

Segons la tradició popular, Sant Jordi era un militar romà del segle III nascut a la Capadòcia (Turquia) que, sota les ordres de l’emperador Dioclecià, va negar-se a perseguir el cristians, i per aquest motiu va ser martiritzat i decapitat pels seus coetanis. Ben aviat es va començar a venerar com a màrtir a la part oriental de l’Imperi Romà i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.Sant Jordi

La llegenda de Sant Jordi i el drac va fer-se popular a tot Europa cap al segle IX. La versió més popular a Catalunya explica que a Montblanc (Conca de Barberà) hi havia un drac terrible que causava estralls a homes i bèsties. Per apaivagar-lo, s’escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l’aparició d’un cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que, de la sang vessada, va néixer un roser de flors vermelles.

Aquesta mateixa llegenda, amb lleugeres variacions, es repeteix en les tradicions populars d’Anglaterra, Portugal o Grècia.

Pel que fa a la tradició popular de regalar roses el dia de Sant Jordi, és molt difícil posar una data concreta, però ha de ser molt antiga ja que es té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Aquesta mateixa antiguitat provoca el buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l’amor cortès que representa la rosa, tot i que el costum de regalar flors existeix des d’abans del cristianisme i els romans celebraven pels volts del mes d’abril Roses per Sant Jordiuna festa floral dedicada a la deessa Flora.

La festa de Sant Jordi té el seu origen en l’època de la Diputació del General (finals del segle XIV) i està lligada a la noblesa i als estaments dirigents que el dia de Sant Jordi celebraven una missa a la capella del Palau de la Generalitat, on també s’hi feia la Fira de roses.

L’origen d’aquesta festa tan singular la trobem en una barreja de tradicions i costums d’èpoques diferents. Coincideix el fet que Sant Jordi sigui patró de Catalunya (de manera oficial des de l’any 1456, tot i que se’l venerava ben bé des del segle VIII), amb el costum, també medieval, de celebrar una Fira de roses o “dels Enamorats” al Palau de la Generalitat.

Passejant el dia de Sant JordiA aquestes celebracions més tradicionals s’hi va afegir el Dia del Llibre, instaurat a tot Espanya l’any 1926. L’escriptor valencià resident a Barcelona, en Vicent Clavel Andrés, ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, i poc temps després la data es va fixar el 23 d’abril per commemorar que aquest mateix dia, però d’anys diferents, van morir Miguel de Cervantes i William Shakespeare. També el 23 d’abril van néixer o morir altres escriptors universals, com per exemple Josep Pla. A les biblioteques podeu trobar els llibres de Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Josep Pla, i de molts altres.

La festa del Dia del Llibre, que coincidia amb Sant Jordi, va arrelar a Catalunya al confondre’s amb la festivitat de la Diada, mentre que gairebé va desaparèixer a la resta de l’Estat, on va deixar de celebrar-se a molts indrets o bé es va mantenir de manera residual.Sant Jordi a la Sala Infantil

Novetats de Sant Jordi a la Biblioteca A. CardonaTot i que la festa actual manté les tradicions medievals de regalar roses i visitar la capella del sant, la diada ha anat incorporant més elements i, sobretot, s’ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular. La celebració no pot ser més senzilla: el ritual consisteix en, tot passejant, comprar una rosa, un llibre, o ambdues coses, per regalar a estimats, familiars i amics.

Les biblioteques de Vilanova també participem de la festa amb tot un seguit d’activitats i amb l’exposició d’un extens nombre de novetats, amb motiu de la Diada, que estan a disposició dels nostres usuaris. A més a més, també trobareu tota mena de contes i llegendes de Sant Jordi.

Per acabar, en el vídeo que podeu veure a continuació, malgrat ser de l’any 2010, es mostra breument l’activitat al carrer en una Diada de Sant Jordi:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari