Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ernesto “Che”Guevara, el comandant

EXPO CHE

foto cheTal dia com avui de l’any 1967 el dirigent revolucionari Ernesto Che Guevara és executat a l’escola del poble de La Higuera, a Bolívia. La fotografia ‘Guerrillero Heroico’, d’Alberto Korda, es va convertir amb el temps en una imatge icònica que s’ha reproduït, homenatjat i copiat milions de vegades arreu del món.

Metge, polític, guerriller, escriptor i periodista, el “Comandant” continua generant diverses opinions tant a favor com en contra per la seva ideologia i accions. Quan fa 50 anys de la seva mort, la Biblioteca Armand Cardona exposa el seu fons, entre el que destaquem:

Che Guevara, el Espítiru de la Revolución, de Jean Cormier.
El 25 de novembre de 19556, als voltants de quarts de dues de la matinada, Ernesto Guevara inicia la Revolució: embarca amb Fidel Castro i vuitanta-dos homes en el Granma. Té 28 anys i és llicenciat en medicina i és argentí però arriscarà la seva vida per Cuba “fins a la victòria sempre”.Espiritu revolucion
Més de 150 fotografies seguint al Che des d’Argentina fins a Bolívia: companys d’armes i personatges com Castro, Nasser, Nehru, Tito, Ben Bella, Kruschov. La vida d’un home compromès amb la seva època.

Viaje por Sudamérica, d’Ernesto Che Guevara i Alberto Granado.
Llibre de viatges on dos argentins recorren Amèrica Llatina i narren, amb la frescor dels vint anys, els seus encontres amb el paisatge i els seus habitants. Un d’ells és Che Guevara, qui anys després per la mateixa viageruta de Bolívar, serà guia i exemple per a la joventut del tot el món,
En la narrativa, distreta i commovedora, s’intueix ja la sensibilitat i el tarannà que caracteritzarà al futur revolucionari.

Poemas al Che
Poetes rendint homenatge a la memòria del guerriller: León Felipe, Vicente Aleixandre, Gabriel Celaya, Celso Emilio Ferreiro, Manuel de Pedrolo, Crlos Bousoño, Josep M. Llompart, Alfonso Sastre, J.A. Goytisolo, J.A. Valente, Jesús López Pacheco, Gabriel Aresti, J.A. Labordeta, Carlos Sahagún, Manuel poemasVázquez Montalbán, Pablo de Rokha, Nicolás Guillén, Angel Augier, Julio Cortázar, Robert Lowell, Mario Benedetti, Cintio Vitier, Enrique Lihn i Juan Gelman, entre d’altres, fan seves les paraules amb les que Fidel Castro Honorà la memòria del Comandant Ernesto Che Guevara: “Podrà morir l’artista, sobre tot quan s’és artista d’un art tan perillós com és la lluita revolucionària, però allò que no morirà de ninguna manera és l’art al qual consagrà la seva vida i la seva intel·ligència”.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu totes aquestes obres d’Ernesto Che Guevara o que en parlen.

 

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari