Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘El cuento de la criada’ de Margaret Atwood

Cuento de la criada, El_135X220Aquesta nit a Los Angeles s’ha celebrat la gala dels Premis Emmy’s, els premis als millors ‘shows’ de la televisió nord-americana i a la categoria de millor sèrie de drama ha triomfat la sèrie ‘The Handmaid’s Tale’ que ha guanyat 5 premis: millor sèrie, millor actriu, millor actriu secundària, millor direcció i millor guió.

La sèrie està basada en la novel·la del mateix títol de l’escriptora canadenca Margaret Atwood i que ens explica com, emparant-se en la coartada del terrorisme islàmic, uns polítics teòcrates aconsegueixen fer-se amb el poder dels Estats Units i, com a primera mesura, suprimeixen la llibertat de premsa i els drets de les dones.

A la República de Gilead, el cos de Defred només serveix per procrear, tal com imposen les fèrries normes establertes per la dictadura puritana que domina el país. Si Defred es rebel·la —o si, acceptant col·laborar a contracor, no és capaç de concebre— li espera la mort en execució pública o el desterrament a unes Colònies en les quals sucumbirà a la pol·lució dels residus tòxics.

Així, el règim controla amb mà de ferro fins als més ínfims detalls de la vida de les dones: la seva alimentació, la seva indumentària, fins i tot la seva activitat sexual. Però ningú, ni tan sols un govern despòtic parapetat després del suposat mandat d’un déu totpoderós, pot governar el pensament d’una persona. I molt menys el seu desig.

Todas-doncellas-cuento-doncella_EDIIMA20170509_0806_5

Els perills inherents a barrejar religió i política; l’obstinació de tot poder absolut a sotmetre a les dones com a primer pas per sotmetre a tota la població; la força incontenible del desig com a element transgressor: són tan sols una mostra dels temes que aborda aquest relat esquinçador, amanit amb el subtil sarcasme que constitueix el senyal d’identitat de Margaret Atwood.

Un dels trets característics de la novel·la i la sèrie és que s’inspira en formes de funcionar que han tingut els totalitarismes al llarg de la història. El mateix passa amb totes les situacions en què es troben les protagonistes: són actes de crueltat que han patit o estan patint encara moltes dones arreu del món, de manera que és un compendi de les formes d’opressió que ha viscut la dona al llarg de la història i que fa que la ficció tingui una dimensió molt més esgarrifosa que d’altres que presenten escenaris similars.

CroppedImage680680-Margaret-Atwood-c-Jean-Malek-webMargaret Atwood (Ottawa, 1939) és una prolífica poeta, novel·lista, crítica literària, professora i activista política canadenca.

Atwood va començar a escriure als 16 anys i es va llicenciar en Filologia Anglesa, Francès i Filosofia a la Universitat de Toronto.

Se l’etiqueta com a una escriptora feminista, ja que el tema del gènere està present en algunes de les seves obres de forma destacada. Va publicar el seu primer llibre el 1969, La dona comestible, on es va fer ressò de la marginació social de la dona.

Com a novel·lista ha cultivat diversos gèneres, però dues de les seves novel·les més rellevants com són El cuento de la criada i Oryx y Cracke es consideren novel·les de ciència ficció per uns o de ficció especulativa per uns altres, doncs no parla de naus espacials o robots, sinó que parlen de coses que podrien passar realment.

Altres temes que tracta a la seva obra són la identitat canadenca, els animals i la política del seu país.

A les Biblioteques de Vilanova trobareu aquesta i moltes altres novel·les de Margaret Atwood.

Us deixem amb el tràiler de la primera temporada de la sèrie.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari