Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Sam Shepard

sam-shephard-04-3978ed34-5db3-4061-8b65-07240ee17ad8

Ahir ens deixava a l’edat de 73 anys el dramaturg, actor i director nord-americà Sam Shepard a causa de les complicacions de l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotrofica) que patia des de fa anys.

Autor de més de 40 obres de teatre, Shepard va obtenir el Premi Pulitzer en 1979 amb El niño enterrado, primera part de la seva celebrada Trilogia de la família.

851c2ade07fbecd9055406eb927c6d83--sam-shepard-stylish-menEl cinema també va tenir un paper important en la seva vida; va ser nominat a un Premi Òscar com a millor actor de repartiment pel seu paper en Elegidos para la gloria, de Philip Kaufman,. També va treballar a Dias de cielo amb Terrence Malick, Volker Schlondorff, i Ridley Scott, entre molts altres.

Shepard va néixer a Forth Sheridan, Illinois i posteriorment la família es va traslladar a Califòrnia, on a viure a una granja. Durant la seva infància en aquesta granja, va viure moltes de les experiències que després van marcar la seva obra. La seva joventut va estar marcada per la caiguda del seu pare en l’alcoholisme i la consegüent deterioració familiar.

A l’Institut va començar a escriure poesia i actuar però la seva passió per la natura i els animals el va portar a començar a estudiar agricultura, però aviat es va enrolar a una companyia de teatre, es traslladà a Nova York i va deixar els estudis per l’escriptura i va començar a estrenar obres als teatres de l’Off Broadway.

MBDFRAN EC075Va aconseguir diverses beques que li van permetre dedicar-se a escriure a temps complet i a guanyar alguns premis que van impulsar la seva carrera definitivament.

L’any 1978 va començar a treballar al cinema. Va debutar a la pel·lícula Frances, on va conèixer la que seria la seva parella durant trenta anys, l’actriu Jessica Lange amb qui va tenir dos fills.

Anteriorment, havia estat casat amb l’actriu O-Lan Jones. També és coneguda la seva relació extra-matrimonial amb la cantant i poetissa Patti Smith, amb qui va escriure al cèlebre Chelsea Hotel de Nova York l’obra ‘Cowboy mouth’.

Una de les seves contribucions més celebrades al cinema va ser el seu treball com co-guionista de Paris, Texas, dirigida per Wim Wenders en 1984 i que va guanyar la Palma d’Or al Festival de Cannes. Shepard també va treballar amb Antonioni com a guionista de Zabriskie Point.

elegidos dias de cielo frances paris texas
zabriskie point 81t3727BBFL._SY550_ blackthorn-358859924-large

Les seves obres es caracteritzen per la seva franquesa, per l’aparició freqüent de l’absurd, i per captar perfectament l’estil i la sensibilitat de l’oest dels Estats Units. També és habitual que plantegin complexos problemes familiars. Aborda els problemes de la societat moderna, l’alienació individual i els destructius efectes de les relacions familiars.

Els seus personatges solen ser perdedors. Han renunciat als seus somnis i les seves vides no tenen sentit de la continuïtat. Les obres expressen un sentit de pèrdua, de nostàlgia pel món rural i els mites populars destruïts pel pragmatisme, els diners i el poder. Tot el que ens queda, en les seves pròpies paraules, són «idees que no diuen gens en absolut al nostre jo interior».

A l’espai cinema de la Biblioteca li volem fer un homenatge i trobareu les seves pel·lícules i també algun dels seus textos: Sam Sheperd

Us deixem amb el tràiler d’una de les seves darreres pel·lícules com a actor, Blackthorn, dirigida per Mateo Gil i co-protagonitzada per Eduardo Noriega.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari