Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Corto Maltès: Feliç i aventurer aniversari!!!

1499701201_016310_1499704489_sumario_grande“El meu nom és Corto, Corto Maltès. Vaig néixer a Malta, el 10 de juliol de 1887, o al menys això és el que m’han explicat. De la meva infantesa recordo una bandera plena de creus i una barba roja, la del meu pare. La meva mare? Una gitana de Sevilla.”

Aquesta és la presentació del Corto Maltès, el personatge de còmic que celebra aquest estiu el seu cinquanta aniversari. A principis del mes de juliol de 1967 es publicà la primera entrega de La balada de la mar salada, a la revista Sergent Kirk.

En algun lloc del Pacífic Melanesi, un catamarà salva a un home a la deriva. Aquest es troba crucificat a un improvisat bot i es tracta de Corto Maltès. Però per al comandant Rasputín aquesta no és més que la segona captura del dia. Ell ja ha recollit anteriorment a dos joves supervivents: Pandora Groovesnore i el seu cosí Caín, pels quals espera cobrar una bona recompensa ja que pertanyen a una adinerada família d’Austràlia.

Corto Maltès i Rasputín formen part d’un grup de pirates, comandats per un misteriós home anomenat “El Monjo”. Aquests, es veuen immersos en els inicis de la Primera Guerra Mundial, en acceptar convertir-se en corsaris de l’Imperi Alemany.

“En aquests 50 anys s’ha convertit en un personatge molt important de la cultura europea”, explica Juan Díaz Canales, l’autor madrileny que al costat de Rubén Pellejero va rebre l’encàrrec de ressuscitar a Corto Maltès.

tumblr_ma8pt6Ypr11r5rgvdo1_1280Després de la mort d’Hugo Pratt (1927-1995) es va produir un llarg silenci durant el qual, a diferència d’altres herois, ningú va reprendre les aventures del marí errante.

El nou còmic, Sota el sol de mitjanit, va crear unes enormes expectatives, però la seva publicació en 2015 va rebre el beneplàcit dels vells lectors i va enganxar a una nova generació de fans i el proper setembre es publicarà una nova història de Corto, Equatoria, també signada per Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero.

Corto, que significa tímid, fou creat pel dibuixant venecià Hugo Pratt, l’any 1967 i el personatge està considerat “de culte” de la millor novel.la gràfica europea, però també un autèntic mite literari del segle XX.

Mariner i viatger, irònic, d’amples patilles i arracada el lòbul esquerra, combina l’aspecte i el caràcter mediterrani amb la cultura anglosaxona, sempre acompanyat d’una cigarreta eterna, símbol d’uns temps on els herois podien fumar i ha esdevingut una icona única.

Corto es gravà amb una navalla una nova línia de la vida perquè la que tenia no li agradava i si algú intenta llegir-li la bonaventura respon: “No vull conèixer el meu futur perquè aleshores no m’interessaria viure’l”.

el-tornillo-de-klaus-revista-de-cine-corto-maltes-el-hombre-en-movimiento

Ens trobem davant d’un antiheroi que prefereix la llibertat i la fantasia abans que riquesa, un modern Ulisses capaç de fer-nos viatjar als indrets més fascinants del món.

Era impensable imaginar al mariner entre telèfons mòbils i xarxes socials, però han passat cinquanta anys i segueix aquí, esperant una nova aventura.

Captura 01207711101_g 01207710201_g

A què esperes a conèixer al Corto o a continuar navegant amb ell?

Trobareu aquest i altres còmics de Corto Maltes a les Biblioteques de Vilanova: Corto Maltés

Us deixem amb la pel·lícula d’animació de La balada de la mar salada, produïda l’any 2002 per Canal + França.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari