Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Només seran quatre gotes

Tot el que necessites saber del temps amb la meteoròloga de Catalunya ho pots trobar al llibre que us presentem avui com a novetat, Només seran quatre gotes, de Mónica Usart.

portadaNomés seran quatre gotes és un llibre carregat de preguntes i respostes del temps i de l’espai. Explica la meteorologia i l’astronomia d’una manera planera, tot responent preguntes plantejades sempre amb un to simpàtic. Fuig de ser un llibre tècnic, per decantar-se més cap a les curiositats. Té alguns elements que el diferencien clarament d’altres llibres com és una llista de Spotify de cançons del temps o l’anàlisi de la part científica d’algunes pel·lícules.

Mònica Usart posa de manifest que moltes tradicions referents al clima tenen un cert fonament. És cert que si les clavegueres fan pudor és probable que plogui. I que el frare de la caputxa del vell higròmetre indica aproximadament el temps que farà. Malgrat tot, les tradicions no són una ciència exacta: Usart reconeix que la meteorologia és molt complexa i ni el més expert meteoròleg pot fer pronòstics infal·libles. I en alguns casos, les tradicions no tenen el més mínim fonament: pots tallar una ceba la darrera nit de l’any i preparar, amb els talls mullats en sal, un calendari de prediccions meteorològiques per a tot l’any següent. Però probablement serà erroni. I si no ho és, serà per pura sort…

El llibre de Mònica Usart ha estat pensat com una eina divulgativa, encaminada a la gent sense formació específica en la matèria i, molt encertadament, incorpora diferents tipus de dades curioses. No hi pot faltar la temperatura màxima mai registrada a l’ombra (56,7 ºC a Califòrnia) ni la mínima (-89,2 ºC a l’Antàrtida); i tampoc la temperatura mínima registrada a Catalunya (-32º, registrada a l’Estan Gento). Explica que els esquimals són baixets i corpulents, perquè d’aquesta forma el cos té una despesa mínima en energia, perquè no se li escapa l’escalfor. El mateix motiu perquè les guineus àrtiques tenen les orelles més curtes que les d’altres zones. Per trencar mites: els estels fugaços, que alguns han descrit com molt romàntics, poden ser simples excrements dels astronautes. Només seran quatre gotes fins i tot ens explica si hi ha més possibilitats de que ens mati un llamp o de que ens toqui la Grossa.

Aquest llibre conté explicacions de nivell molt bàsic. Que ningú esperi pronosticar el temps que farà l’endemà en base als coneixements obtinguts en la lectura d’aquesta obra. Algunes coses de les que s’expliquen són les que els joves aprenen, o haurien d’aprendre, al batxillerat. I, malgrat tot, és un llibre elaborat de forma molt acurada. Amb unes il·lustracions monicausartgracioses, amb un esquema molt planer, amb un disseny clarificador… A més a més, incorpora materials complementaris per al que vulgui saber-ne més, links, una selecció de pel·lícules, una llista de músiques… Un llibre molt adequat per als interessats en el tema sense gaire formació, però que poden obviar els qui ja fa temps que són aficionats a la meteorologia.

Mònica Usart Rodríguez va néixer a Molins de Rei el 1984. És Llicenciada en Física i té un Màster en Meteorologia. Ja de petita l’apassionava mirar el cel i sabia que algun dia arribaria a ser astronauta o meteoròloga. Ha treballat a TV3 i a Barcelona TV, entre d’altres mitjans de comunicació. Actualment és dona del temps de Rac1, Rac105 i 8tv. Compagina la seva feina amb les conferències i tallers de meteorologia per a nens i adults.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu també els contes infantils Mirant els núvols i Mirant el cel, tots dos de la Mònica, i si us interessa el tema, llibres sobre climatologia i sobre meteorologia.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari