Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Per 13 raons’ de Jay Asher

9788492790845“Per què s’ha acabat la meva vida? Si esteu escoltant aquestes cintes, sou una de les raons”.

D’aquesta manera tan impactant comença aquesta novel·la juvenil que parla d’un tema que preocupa molt aquests dies a pares i adolescents, el bullying o assetjament escolar.

En Clay Jensen troba, quan arriba a casa, una misteriosa capsa dirigida a la seva atenció. La capsa conté set cintes de casset, tot fa pensar que les ha enviat la Hannah, una companya de classe que es va suïcidar un parell de setmanes abans.

A poc a poc descobrirà les tretze raons per les quals ella ha decidit posar fi a la seva vida, tretze cares de casset que coincideixen amb les tretze persones que les han d’escoltar. Ell n’és una. «és un joc molt senzill: primer les escoltes i després les passes». En Clay confirmarà que res del que fem o deixem de fer és indiferent.

Jay Asher (Califòrnia, 1975) és un escriptor nord-americà contemporani de novel·les per a adolescents. Aquest autor ha publicat dues obres fins avui, Per 13 raons, que va ser líder en vendes del New York Times en 2007, i Tu i jo, ara i aquí, co-escrita amb Carolyn Mackler. A Catalunya les novel·les han estat publicades per Estrella Polar.

netflixAsher, també ha escrit diversos àlbums il·lustrats i novel·les d’humor adreçades a nens de secundària. Per 13 raons ha guanyat diversos premis i ha rebut cinc estrelles per la Teen Book Review.

Al nostre país, Per 13 raons va guanyar el Premi Protagonista Jove l’any 2010.

El passat 31 de març la cadena Netflix va estrenar la sèrie de televisió basada en el llibre i en pocs dies la seva popularitat ha crescut de forma exponencial en posar en imatges un cas extrem d’assetjament escolar i com, en moltes ocasions els culpables no són només els assetjadors sino també els que callen i s’aparten del problema o segueixen el seu joc sense donar-li importància.

La sèrie, que, evidentment, té tretze episodis està protagonitzada per en Dylan Minette que interpreta a en Clay i la Katherine Lengford que dóna vida a la Hannah. Por trece razones ha estat produïda per la diva del pop Selena Gómez que, afectada per lupus, una malaltia autoimmune, i períodes depressius, ha viscut a la seva pròpia pell com pot ser de tòxica la fama, ja que s’ha sentit observada i jutjada pel seu aspecte arran de la malaltia.

Fins i tot ha arribat a deixar d’usar el seu compte d’Instagram, la més seguida del món amb 115 milions de fans.

4

De fet, en un dels primers capítols de la sèrie, la sensible i crítica Hannah Baker diu: “Facebook, Twitter i Instagram ens han convertit en una societat d’assetjadors”. Alguna cosa tant del segle XXI com les xarxes socials i alguna cosa tan intemporal com l’angoixa de l’individu davant la mirada de l’altre. Hannah es perd en el laberint d’allò que diuen de tu, el que creus que diuen de tu i el que saps i no saps que diuen de tu.

Trobareu Per 13 raons a les Biblioteques de Vilanova.

Us deixem amb el tràiler de la sèrie.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari