Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Pel·lícules per la Setmana Santa

peliculas-y-pesca-por-semana-s-JPG_604x0

Durant aquests dies de vacances amb motiu de la Setmana Santa és habitual trobar a la televisió tot un seguit de pel·lícules que tracten d’una manera o altra la passió de Jesucrist o els inicis del cristianisme.

Per si no voleu fer zàping per trobar-les, a l’Espai de Cinema us hem preparat una selecció amb les més conegudes. Sobretot trobarem moltes pel·lícules històriques, algunes que tenen a Jesucrist com a protagonista i d’altres on la seva figura o la religió són una part important del guió.

Però en aquesta selecció també trobem pel·lícules musicals, d’autor, comèdies i fins i tot una d’animació.

ben hur 10mandamineots quovadis espartaco evangelio

Ben Hur de William Wyler (1959). Som a l’Antiga Roma, sota el regnat dels emperadors August i Tiberi (s. I d. de C.). Judá Ben-Hur (Charlton Heston), fill d’una família noble de Jerusalem, i Mesala (Stephen Boyd), tribuno romà que dirigeix els exèrcits d’ocupació, són dos antics amics, però un accident involuntari els converteix en enemics irreconciliables: Ben-Hur és acusat d’atemptar contra la vida del nou governador romà, i Mesala ho empresona a ell i a la seva família. Mentre Ben-Hur és traslladat a galeres per complir la seva condemna, un home anomenat Jesús de Natzaret s’apiada d’ell i li dóna beure.

Los diez mandamientos de Cecil B. DeMille (1956). Drama bíblic ambientat en l’Antic Egipte que narra la història de Moisès (Charlton Heston), favorit de la família del faraó, que decideix renunciar a la seva vida de privilegis per conduir al seu poble, els hebreus esclavitzats a Egipte, cap a la llibertat.

Quo vadis de Mervin LeRoy (1951). Quan torna victoriosament a Roma, després de tres anys en el camp de batalla, el general Marco Vinicio s’enamora de Ligia. Però ella és cristiana i les seves creences l’impedeixen enamorar-se d’un guerrer. Encara que va ser adoptada per un general retirat, jurídicament és un ostatge de Roma, de manera que Marco aconsegueix sense dificultat que l’emperador Neró la hi cedeixi en pagament pels seus serveis.

Espartaco de Stanley Kubrick (1960). Espartaco era un esclau traci que va ser venut com gladiador a Léntulo Batiato. A Itàlia va promoure i va dirigir la rebel3lió dels esclaus (73-71 a. de C.) contra la República romana. A mesura que recorrien el país, innombrables esclaus s’anaven sumant a la rebel•lió. Espartaco intentarà arribar amb el seu exèrcit al sud d’Itàlia per embarcar-se amb rumb a les seves llars.

El Evangelio según San Mateo de Pier Paolo Pasolini (1964). En clau neorealista però sense apartar-se del text bíblic, el polèmic Pasolini realitza un proper retrat de Jesús de Natzaret.

baixa superstar vida de brian dogma principe

La última tentación de Cristo de Martin Scorsese (1988). Jesús, un fuster de Natzaret, decideix atendre la constant crida de Déu. Però quan està a punt de completar la seva missió, ha de fer front a la major de les temptacions i realitzar un sacrifici per salvar a tots els homes.

Jesucristo SuperStar de Norman Jewison (1973). Famós musical de rock, basat en una reeixida obra de Broadway, que relata la història de Jesús de Natzaret per mitjà de cançons. Es van vendre milions de discos de la seva banda sonora a tot el món.

La vida de Brian de Terry Jones (1979). Brian neix en un pessebre de Belén el mateix dia que Jesucrist. Un cúmul de desgraciats i divertits equívocs li faran portar una vida paral·lela a la del veritable Fill de Déu. Les seves poques llums i l’ambient de decadència i caos absolut en què està submergida la Galilea d’aquells dies, li faran viure en mans de la seva mare, d’una feminista revolucionària i del mateix Poncio Pilatos, la seva pròpia versió del calvari.

Dogma de Kevin Smith (1999). La batalla final en l’eterna guerra entre el Bé i el Mal tindrà lloc en Nova Jersey, quan dos àngels caiguts intentin destruir l’univers sencer, tret que algú aconsegueixi aturar-los. Aquests dos àngels, Loki i Bartleby, tracten de trobar una manera d’acabar amb el seu exili perpetu a Wisconsin, quan es topen amb el pla perfecte per tornar al paradís: la possibilitat d’eludir el dogma que els permetrà retornar al Cel, si passen sota el beneït arc de la catedral de Nova Jersey, eliminant alhora tota existència humana. Però hauran d’enfrontar-se a un problema; una persona ha estat triada per impedir-li-ho… i no haurà de fer-ho sola.

El príncipe de Egipto de Simon Wells (1998). La productora DreamWorks va ser la responsable del llançament en l’àmbit internacional del primer film de dibuixos animats de gran qualitat per part d’un estudi aliè a la Walt Disney Pictures. En l’antic Egipte, fa milers d’anys, el faraó Seti ordena la mort de tots els nounats jueus. Una mare, desesperada, col·loca al seu fill en una cistella i la diposita en el Nil. Les aigües la condueixen riu avall fins a la riba on la trobarà la reina. El nen era Moisès i va ser educat com a germà de Ramsés, l’hereu del tron. No obstant això, quan, anys després, es descobreixi l’origen hebreu de Moisès, els germans es distanciaran.

La figura de Jesucrist no passa de moda i per acabar us deixem amb el tràiler de ‘Últimos dias en el desierto’ dirigida per Rodrigo Garcia i amb l’actor escocès Ewan McGregor com a protagonista, es va estrenar als cinemes el passat 31 de març.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari