Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Antoine de Sait-Exupéry Aviones de papel

portadaEl matí en què Antoine de Saint-Exupéry va desaparèixer a bord del seu avió no hi havia llampecs entre els núvols ni hi bufava el vent del Nord, però el món conegut fins llavors s’enfonsava sota els seus peus […]. Acaba de fer quaranta-quatre anys, les mateixes postes de sol que un dia, estant molt trist, havia contemplat el Petit Príncep des de la seva asteroide. Però aquesta vegada el que Ícar buscava era la seva pròpia flama …

Al llibre que us presentem avui, Antoine de Sait-Exupéry. Aviones de papel, Montse Morata relata la vida de l’autor d’El Petit Príncep, evoca la seva infantesa al castell, la seva posterior viatge a París i la descoberta de la seva vocació d’aviador. Ens apropa a la seva apassionada relació amb la salvadorenca Consuelo Sandoval, o les seves desavinences amb el General de Gaulle. No obstant això el centre del treball de Montse Morata se centra en el treball com a periodista d’Antoine. L’autora estudia la relació de la seva feina com a reporter amb la seva vida i amb la seva vocació de pilot. El periodisme, l’aviació, tot estava entrellaçat per a ell a tot arreu li consumia la flama d’una única passió.

Veritat i la fantasia coexisteixen en harmonia en les pàgines d’El Petit Príncep com ho van fer en la vida del seu autor. Saint-Exupéry mai va escriure un llibre per a nens. Escriure per al nen que es resisteix a deixar de viure en els adults és una cosa molt diferent, i desconèixer aquesta diferència, essencial, suposa no entendre el personatge en tota la seva dimensió. Però aquesta no ésAntoine-de-SAint-Exupery l’única lectura errònia d’aquest gran autor, la autèntica genialitat roman en gran mesura enfosquida per la resplendor de la llegenda generada després de la seva mort. El mite de Saint-Exupéry no va elevar la figura del personatge; per contra, la seva vida i obra -inseparables en qui va fer de la seva vida la seva millor obra d’art- desborden generosament les etiquetes amb què la crítica l’ha classificat, com si el record del Petit Príncep hagués estat gestionat pel Geògraf del sisè planeta que va visitar. Per això, aquesta obra necessària sobre la vida i l’obra d’aquest discret geni en les seves múltiples camins, aquest fascinant viatge pels seus camins de la mà de Montse Morata, es consagra a la tasca de trencar amb els estereotips per deixar al descobert la veritat del personatge.

Montserrat Morata SantosEl profund significat de la seva obra narrativa, que fa de l’autor, probablement, l’últim gran representant de la tradició humanista; la posada en valor del seu treball periodístic, del qual aquesta investigació ofereix textos inèdits; el revelador vincle entre les vocacions d’aviador i escriptor de Sant-Exupéry, unides com el davant i el revés d’un full; el fort compromís de l’escriptor amb la guerra on va perdre la vida, o la conflictiva relació entre el lliurepensador i la voluntat de control del poder polític, són només alguns dels àmbits de recerca en què s’endinsa la periodista i autora madrilenya en Avions de paper , que ens ofereix un Saint-Exupéry desconegut. Què millor per comprendre una obra que comprendre al seu pare i creador?
Montserrat Morata Sants és en l’actualitat és professora col·laboradora i investigadora al Departament de Periodisme I de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid, on imparteix classes de Redacció Periodística i Noves Tendències de l’Escriptura.

Com a periodista ha treballat durant més de dotze anys en diversos mitjans de comunicació escrits i audiovisuals, com l’Agència de Notícies Europa Press, el diari Què !, la revista esMADRIDmagazine i el canal de televisió esMADRIDtv; i actualment col·labora amb diverses publicacions. També imparteix cursos, seminaris doctorals i conferències sobre periodisme i literatura.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari