Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Viaje por el antiguo Egipto

portadaLuxor, Tebes, Edfú … aquests i molts altres llocs de l’Antic Egipte encara ens fan somiar per la seva grandesa arquitectònica i pel seu punt de misteri, així com imaginar-se navegant pel Nil en l’època dels faraons cap a Abu Simbel o cap a l’Alexandria hel·lenística.

Un somni ara convertit en realitat gràcies a la perfecta combinació que ofereix aquesta obra de les troballes que ha brindat l’Arqueologia amb el talent de l’arqueòleg, arquitecte i dibuixant Jean-Claude Golvin a l’obra que us presentem avui, Viaje por el antiguo Egipto.

Aquest llibre és tota una invitació a viatjar per Gizeh o Menkaura, en plena construcció de la seva piràmide; per Karnak, en el regne de Ramsès III; o acompanyant les expedicions dels emperadors romans, al desert d’Aràbia, per explotar les pedreres i les mines de metalls preciosos.

El rigor científic, juntament amb l’evocació artística, mostren en aquestes pàgines un contingut mai reunit sobre l’Egipte de 2800 a. C. a 500 d. C. Pura sumptuositat gràfica que dota de vida a ciutats mil·lenàries i enclavaments majestuosos.foto

Acompanyen cada il·lustració comentaris sobre l’arquitectura i la investigació arqueològica, a més d’abundant text que descriu el context mitològic, literari, històric i polític per comprendre cada lloc íntegrament.

Les aquarel·les de Jean-Claude Golvin recullen el testimoni d’arqueòlegs i fonts històriques per recrear el passat, per reconstruir-a força de color, però també del gran coneixement tècnic que li proporcionava la seva professió d’arquitecte. Són com petites pinzellades del nostre passat més remot. Diu Frèderic Lontcho, redactor en cap de la prestigiosa revista L’Archéologue i autor del prefaci d’aquesta obra, que “tota restitució, com tot pla arqueològic, és falsa per definició … Però no resulta preferible proposar aquestes imatges? “. Quan veiem els dibuixos de Golvin no pensem en si s’ajusten o no a la realitat d’un moment històric determinat, només ens deixem portar per les seves traços, que materialitzen d’alguna manera el boirós record d’un esplendorós passat del que avui només queden ruïnes.

foto2

Jean-Claude Golvin va néixer el 18 de de desembre de 1942 a Sfax, Tunísia. És arqueòleg, arquitecte, dibuixant i director d’investigació a Centre national de la recherche scientifique; exdirector de la Missió arqueològica de Karnak, responsable d’operacions a Tunísia i topògraf en els llocs arqueològics de la Mediterrània. La seva obra gràfica es va exposar el 2006 al Museu d’Art i Història d’Orange i en la Vila grecque Kérylos a Beaulieu-sur-Mer.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més de trenta obres sobre la història l’antic Egipte.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari