Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La nit de les criatures

portada“No és culpa meva. O sigui que no me’n podeu acusar. Jo no ho vaig fer i no tinc ni idea de com va poder passar. No em va caler més d’una hora després que me la traguessin d’entre les cames per adonar-me que alguna cosa anava malament. Molt malament. Era tan negra que em va fer por. Negra com una gola de llop, negre sudanès.”

Amb aquestes paraules contundents rep la mare a la Lula Ann, protagonista de la novel·la que avui us presentem, La nit de les criatures. Lula Ann més endavant es farà dir Bride, el dia del naixement. Que la teva mare, negra, et doni així la benvinguda al món és ja tota una declaració d’intencions. La Lula Ann no se sent estimada durant la infantesa, ella només busca una mica d’afecte i cridar l’atenció perquè algú estigui per ella, però això és una proesa si s’esperava que nasquessis amb una pell més blanqueta i dissimulada.

La Lula Ann va ser una nena poc estimada. El seu color de pell, negre com la nit, fou viscut com una creu a la família, de to més tènue, quasi blanc. Avui, als vint-i-tres anys, la Lula Ann es fa dir Bride i llueix amb orgull la seva contundent negror i el seu rotund èxit laboral. Aquest orgull, però, no podrà refrenar el floriment dels traumes infantils i de noves nafres emocionals: el rebuig familiar que va marcar els seus primers anys; el testimoni, quan era petita, d’uns successos aberrants; l’inesperat abandonament de la seva parella actual; la influència de la Rain, la nena amb una dolorosa història per oblidar…

La nit de les criatures és una provocadora i absorbent novel·la de la premi Nobel Toni Morrison, gairebé un tresor
patrimonial als Estats Units, que retrata la complexitat d’uns individus amb arestes inassolibles, membres d’una societat que els convida a l’aïllament, a la incomprensió més profunda.

L’any 1993, l’escriptora nord-americana ?????????Toni Morrison va ser guardonada amb el Premi Nobel de Literatura. Es premiava així una trajectòria molt important per la novel.la americana però, especialment, per la novel.la americana que donava veu a les dones negres i a tot el que havien viscut als Estats Units.

A La nit de les criatures apareixen, igual que a novel·les seves que l’han fet mundialment cèlebre com ara Sula, personatges femenins de gran fortalesa i personalitat. No obstant, a diferència d’altres obres anteriors de l’autora, La nit de les criatures està situada en temps actuals, és a dir, en temps de pàgines web i d’empreses start-up creades per dones. Sembla que l’autora vulgui explorar l’actualització del racisme, dels prejudicis, del que significa ser una dona negra 60 anys després de la lluita per part del Black Power.

Toni Morrison va néixer el 18 de febrer de 1931 a Lorain, Ohio, i a més a més del premi Nobel a guanyat el premi Pulitzer entre altres. Viu a Rockland Country, Nova York, i és professora emèrita de la Universitat de Princeton, a més d’editora.

Les seves novel·les són conegudes pels seus temes èpics, llenguatge exquisit i personatges afroamericans amb gran riquesa de detalls, fonamentals per a les seves narratives. Entre les seves novel·les més conegudes són Ojos azules, Sula, Amor, Jazz, El retorn i Una benedicció.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu aquestes i d’altres obres de Toni Morrison.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari