Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


30 anys de la mort d’Andy Warhol

sopes campbells

“Si ho vols saber tot sobre Andy Warhol, n’hi ha Sense títolprou veient les meves pintures i les meves pel·lícules, i soc allà. No hi ha res més”. Andy Warhol

Avui es compleixen trenta anys de la mort d’Andy Warhol, i la seva figura i la seva obra continuen sent molt reconegudes i molt populars, a tots els nivells: des de l’underground fins a les botigues de decoració, plenes de quadres que imiten les seves serigrafies de colors cridaners. El reconeixement que rep la seva obra supera amb escreix aquella cèlebre frase de l’artista: “En el futur, tothom serà famós durant 15 minuts i tothom hauria de tenir dret a 15 minuts de glòria”.

Andrew Warhola, més conegut com a Andy Warhol va néixer el dia 6 d’agost de 1928 a Pittsburgh, Pennsilvània, i va morir el 22 de febrer de 1987 a Nova York.
Va ser un pintor estatunidenc i una figura central del moviment conegut com a pop art. Després d’una reeixida carrera com a il·lustrador comercial, Warhol es va fer famós en tot el món pels seus treballs com a pintor, cineasta, productor musical, escriptor i escultor. Va ser una important figura pública coneguda per la seva pertinença a cercles socials molt diversos que incloïen des de persones bohèmies que vivien al carrer fins a distingits intel·lectuals, celebritats de Hollywood, gent adinerada i aristòcrates. Durant la dècada dels seixanta del segla passat va fundar La Factoria, el seu estudi d’art a Manhattan i es va envoltar d’estrelles del porno, transvestits, drogoaddictes i pensadors que l’ajudaven amb el seu art.
Warhol va utilitzar mitjans diferents per crear les seves obres, com el dibuix a mà, la pintura, el gravat, la fotografia, la serigrafia, l’escultura, el cine i la música. El Museu Andy Warhol a seva ciutat natal conserva una àmplia col·lecció permanent d’art. Resulta ser el museu més gran dels Estats Units dedicat a un sol artista.
El treball de Warhol, malgrat les múltiples crítiques oposades, ha estat objecte després de la seva mort de nombroses exposicions, llibres i pel·lícules. Sembla un artista molt banal, però sota aquesta banalitat hi ha un art molt pensat, molt estratègic. Per exemple, les pintures de llaunes de sopa Campbell semblen totes iguals, però si es miren detingudament es pot veure que totes són diferents.
Andy Warhol viu molt de prop els esclats de llibertat dels anys 60 i 70, però viu amb la mare, no parla de la sevaAndy_Warhol religiositat i fa apologia de l’abstinència sexual. L’artista clava a la memòria col·lectiva les imatges de Jackie Kennedy, Marilyn Monroe, Elvis Presley i tantes altres celebritats com icones i mites sexuals. I aireja els draps bruts d’Amèrica ampliant en quadres gegants imatges de cadires elèctriques, retrats policials de delinqüents, accidents de cotxe i aldarulls racials. Malgrat tot, no ha passat a la història com un artista compromès. “La raó per la qual intento no ficar-me en política és perquè un dia crec en una cosa i el dia següent crec en una altra”, va dir.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu diverses obres que parlen d’Andy Warhol i la seva obra.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari