Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Mustang’ de Deniz Gamze Ergüven

mustang-895061507-largeAquesta setmana trobareu com a novetat a l’espai cinema de la Biblioteca, Mustang  el primer llargmetratge de la realitzadora d’origen turc i arrelada a França, Deniz Gamze Ergüven.

El títol pot fer referència tant a un model de cotxe de fabricació nord-americana, molt popular a pel·lícules clàssiques de la dècada dels ’60, com per exemple, Bullit, protagonitzada per Steve McQuenn, però també  a una raça de cavalls salvatges. Així serien les germanes que protagonitzen el film.

La pel·lícula ens explica la història de cinc germanes òrfenes que després de jugar a la platja innocentment amb uns nois l’últim dia de classe, són sotmeses a una espiral de repressió per part de la seva àvia, però sobretot del seu oncle, que pretén cedir-les, una per una, en diferents matrimonis concertats. De mica en mica, les noies es van rebel·lant contra aquesta opressió.

Amb aquella mania que tenen els mitjans de comunicació en buscar referents a les obres cinematogràfiques, han definit com ‘Las Vírgenes Suicidas turques tancades a La casa de Bernarada Alba’, comparant el film amb el debut com a directora de Sofia Coppola.

La realitzadora admet que va gaudir molt al seu moment amb aquesta pel·lícula però prefereix subratllar que per Mustang es va inspirar més en pel·lícules com L’home de Alcatraz (John Frankenheimer, 1962), ja que, encara que l’acció es desenvolupi en l’ambient familiar d’una casa, la tensió dramàtica és la del cinema carcerari.

original

La tesi del film es pot resumir en què no hi ha cap obscenitat en aquestes nenes que es converteixen en dones. Només són obscens els ulls dels homes que les miren. La pel·lícula és una forta crítica al patriarcat dominant a Turquía i a les retallades en la llibertat d’expressió que executa el primer ministre Erdogan.

Les reaccions a la pel·lícula al país natal de la directora van ser d’allò més polaritzades. Va rebre moltes crítiques dels sectors més radicals però també molts elogis.

dir-deniz-gamze-erguvenDeniz Gamze Ergüven va néixer a Ankara el 1978 però la seva família es traslladà a França a la dècada dels ’80, té la nacionalitat francesa. Ergüven va estudiar a la prestigiosa escola de cinema de París La Femis, on es va graduar el 2008.

L’any 2011 va ser convidada pel Festival de Cannes a assistir a uns tallers per desenvolupar el seu projecte ‘The Kings’. Durant l’estada va conèixer la realitzadora Alice Wincour que estava desenvolupant el seu primer llargmetratge Augustine, que la va encoratjar a escriure una història més intimista en no trobar Ergüven finançament pel seu projecte. Això va donar com a resultat el guió per Mustang.

La pel·lícula es va projectar a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes del 2015 on va guanyar el Premi Europa Cinemas Label i després de passar per altres festivals va triomfar a la temporada de premis, on va guanyar quatre Premis César:  Òpera Prima, Guió, Muntatge i Banda Sonora i va quedar entre les cinc finalistes als Premis Òscar del 2015, que finalment va guanyar la magnífica El hijo de Saúl del realitzador hongarès László Nemes.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari