Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Carson MacCullers

carson mccullersAvui fa 100 anys naixia a Columbus, Georgia, Lula Carson Smith, més coneguda com a Carson McCullers, considerada una de les millors representants de la narrativa del sud dels Estats Units.

A McCullers el reconeixement dels lectors li va arribar molt aviat, amb només 23 anys quan publicà la seva primera novel·la El cor és un caçador solitari però en el seu moment la crítica la va relegar a la categoria d’escriptora de segona. L’autora va ser contemporània del gran escriptor William Faulkner i va formar part d’un grup d’excel·lents escriptores nord-americanes Flannery O’Connor, Eudora Welty i Catherine Anne Porter, amb les quals habitualment és confosa.

Des de ben petita va estudiar piano i als tretze anys va decidir que sería concertista. Als quinze anys va contraure febre reumàtica que, a causa del seu mal diagnòstic, li provocaria futures recaigudes. Als setze anys ja era una lectora voraç. Inspirada per l’obra d’Eugene O’Neill, va començar a escriure obres de teatre i el seu primer relat “Sucker”.

L’any 1934 va viatjar cap a Nova York per estudiar a la prestigiosa escola de música Julliard. Però no hi va acabar assistint perquè va perdre els diners per pagar-la al metro. Decidida a ser escriptora, es va posar a treballar en feines menors per aconseguir els diners suficients per matricular-se als cursos d’escriptura creativa de les universitats de Columbia i Nova York.

El novembre de 1936 va emmalaltir greument i és des d’aquesta convalescència que va començar a escriure El cor és un caçador solitari publicat el 1940. El desembre del 1936 també es va publicar el seu primer relat ‘Wunderkind’ a la revista Story.

El 20 de setembre de 1937 es va casar amb Reeves McCullers, a qui havia conegut a l’estiu de 1935. El matrimoni s’instal·là a Nova York on van conèixer altres escriptors com la sueca Annemarie Clarac-Schwarzenbach, amb la que l’escriptora va mantenir una intensa amistat. Carson i Reeves es van divorciar al 1940.

ffaacacbbad61b11fe08b49c3994ef75

Ella continuà escrivint mentre el seu estat de salut va empitjorar a causa d’una pleuresia mentre el seu ex-marit lluitava com a combatent a la Segona Guerra Mundial. L’any 1945 Reeves va tornar als Estats Units i van decidir tornar-se a casar. Durant aquests anys el matrimoni va ser tempestuós. Després de diverses ruptures i reconciliacions, el 19 de novembre de 1953 Reeves McCullers es va suïcidar en una habitació d’un hotel de París.

Tot i el seu greu estat de salut Carson McCullers va mantenir la seva activitat professional oferint conferències sobre l’ofici d’escriure fins que va morir d’un vessament cerebral al setembre del 1967.

Per conmemorar el seu centenari l’editorial Seix Barral està reeditant les seves obres en castellà La balada del café triste i Reflejos en un ojo dorado, dos dels seus títols més aplaudits i també Reloj sin manecillas. L’editorial L’Altra també ha editat en català Frankie Addams i Balada del cafè trist.

La seva és una obra d’una gran sensibilitat on parla de l’amor, la soledat i el dolor, universalitzant el sud dels Estats Units per donar una veu especial als perdedors. Trobareu els seus llibre al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Carson McCullers

Gran part de les seves obres van ser adaptades al cinema. L’adaptació cinematogràfica que més destaca és la que va portar a terme John Huston l’any 1967 del llibre Reflejo en un ojo dorado, amb Marlon Brando i Elizabeth Taylor com a protagonistes.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari