Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Nedant entre taurons. El meu viatge al món dels banquers

portada2El llibre que us presentem avui, Nedant entre taurons. El meu viatge al món dels banquers, us obrirà els ulls al món dels banquers i us ajudarà a entendre el perquè de la crisi financera. Es podria tornar a repetir?

Joris Luyendijk, un periodista d’investigació holandès, sabia tant del sistema bancari com qualsevol de nosaltres: gairebé res. Els banquers, pensava, són “uns taurons competitius, despietats i obsedits amb els bonus. Una gent del tot irrellevant en la meva vida”. Però aleshores li va arribar l’encàrrec d’investigar el sector financer. Es va submergir en la City de Londres durant un parell d’anys, el centre financer més important del món juntament amb Wall Street, i durant aquell temps va entrevistar i conèixer de ben a prop més de dues-centes persones: des dels competitius banquers d’inversió i els directius d’elit de fons de cobertura, fins al personal oprimit de back-office, passant pels gerents de recursos humans vilipendiats i els acomiadats en els ja habituals “sacrificis”.

Joris Luyendijk ha dedicat una part important de la seva carrera a informar sobre l’Orient Mitjà i els seus conflictes, com a corresponsal o com a enviat especial. L’any 2011 va rebre l’encàrrec del prestigiós diari britànic The Guardian per a redactar un blog sobre el món de les finances. Luyendijk va voler investigar qui eren aquesta gent que remenaven el diners del món i quina era la seva tasca concreta, per a entendre com funcionava el món de la City londinenca, autèntic centre de les finances mundials. Tot plegat a partir del principi que l’autor, com la majoria dels mortals, tenia uns coneixements limitats en temes econòmics.

Nedant entre taurons no és un estudi sobre economia, sinó que pretén explicar el funcionament dels empleats de la banca d’inversió, a la gent que no és experta en finances. De fet, l’autor assegura que aquest és el llibre que a ell li hagués agradat llegir quan va començar a interessar-se pel tema. El llibre és el resultat d’una recerca extremadament difícil, perquè aquestes entitats financeres prohibeixen als seus treballadors qualsevol contacte per lliure amb la premsa, i les entrevistes autoritzades són rígidament censurades. Tot i que les altes finances són d’interès públic, no hi ha cap transparència en aquest món.©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Els banquers que entrevista Luyendijk són molt conscients que les seves empreses són massa grans per fer fallida. Saben perfectament que si hi ha problemes, els Estats hauran d’intervenir per salvar-les. Alguns d’ells són molt conscients que això trenca totes les normes de la teoria econòmica, i afirmen que “el capitalisme sense risc és com el catolicisme sense pecat”, un món que no pot funcionar. El periodista holandès és contundent: “es proclamen liberals, però el sistema, per a ells, és una mena de socialisme. Però només val per a ells”.

Nedant entre taurons posa de manifest la connivència de les elits polítiques amb les institucions financeres. I apunta a que aquesta col·laboració pot deure’s, en bona part, a les portes giratòries. Al llibre es revela els pagaments milionaris que va fer la banca J.P. Morgan a Tony Blair. Un Tony Blair que va ser primer ministre de la Gran Bretanya fins el 2007 i que no va posar cap obstacle al funcionament caòtic del sector bancari. Al nostre país també es podria parlar de molts personatges amb trajectòries similars.

Si us interessa el tema, a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu altres títols sobre finances i institucions financeres.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari