Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Gaudi. La última catedral de Europa

portadaDe petit Luis Racionero veia al seu avi treure el cap a l’ampit del seu hort-jardí a la Seu i contemplar els crepuscles del Cadí: així va aprendre l’art de la contemplació estètica i espiritual que ha estat una constant a la seva obra. Avui us presentem la seva obra Gaudí. L’última catedral d’Europa, una biografia novel·lada del geni, la personalitat del qual imprimeix caràcter a Barcelona.

En aquesta apassionant novel·la se’ns presenta la vida del genial arquitecte des dels primers passos amb la seva família a Reus fins als seus últims anys, ja entregat completament a la construcció de la Sagrada Família. Luis Racionero ens detalla les relacions personals i els detalls íntims de vida de Gaudí que s’alternen amb el relat del seu acompliment professional que el portarà a ser l’artífex de la Pedrera o del Parc Güell, sense oblidar les seves relacions sentimentals amb Pepeta Moreu o amb una enigmàtica i sofisticada senyora Desvilars.

Racionero crea una ficció sota el prisma d’una història real i allunyant-se de la biografia més típica. Ens fa parar atenció deixant de bandaGaudí les extenses i soporíferes explicacions que podrien desviar la nostra mirada del llibre, i el que és pitjor, allunyar la nostra ment del text, tot introduint múltiples diàlegs amens, divertits i per descomptat, didàctics.

Així per les seves pàgines apareixen uns joves Josep Pla i Pablo Picasso, el seu amic Eduard Toda, la seva escassa família: pare, mare, germà, germana i neboda, Francesc, Antònia, Francesc, Rosa i Rosa respectivament, personalitats de l’època: Josep Maria Bocabella, promotor del temple de la Sagrada Família, Francesc de Paula Villar, l’arquitecte original del projecte, seva és la Cripta original del temple, Teresa Desvilars i Pepeta Moreu, els seus dos grans i fallits amors, i per descomptat, el seu gran mecenes, algú tan boig com ell, capaç de posar diners per realitzar les seves extravagants obres sense ni tan sols veure un dels seus plans dibuixats, Eusebi Güell.

Aquesta novel·la no només ofereix al lector una luis racioneroapassionant reconstrucció de la vida de Gaudí si no que és així mateix un apassionant relat de la Barcelona de la febre de l’or i de la Catalunya que va veure néixer el catalanisme cultural i polític.

 Luis Racionero i Grau va estudiar Enginyeria i Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona i va obtenir la beca Fullbright Berkeley. Microeconomia i d’Urbanisme a la Facultat de Ciències Econòmiques; a l’Escola d’Arquitectura ia la Facultat d’Econòmiques de Barcelona.

portades
El 1978 es va establir exclusivament a la literatura. Com a escriptor ha conreat la narrativa i la ficció. Ha obtingut, entre altres, els premis Azorín i Fernando Lara de novel·la; i l’Anagrama d’Assaig.
Entre les seves obres narratives destaca Cercamón (1982), La forja de l’exili (1985), Raimon o El seny fantàstic (1985), La sonrisa de la Gioconda (1999) i El último Catar (2000). És autor també de nombrosos llibres assagístics com Los tiburones del arte (2015) i ha realitzat alguns curtmetratges com La fiesta de los locos: una interpretació d’H. Bosch i Leonardo i el androgin. Ha col·laborat amb diaris i revistes com El País o Ajoblanco, i en l’actualitat escriu a La Vanguardia i Mundo Deportivo.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres de Luis Racionero, i també més novel·les, biografies, còmics i contes  sobre Antoni Gaudí.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari